Z HISTÓRIE OVČIARSTVA

BIRKY A VALAŠKY

Chov oviec, ktorý bol v minulosti podstatne rozsiahlejší ako dnes, sa sústreďoval okrem horských oblastí aj do nížin. Výnimkou nebolo ani okolie Bratislavy či Nitrianska župa. Podobne ako dnes sa však ovce najviac chovali v hornatých oblastiach Slovenska, kde bol dostatok pasienkov. Z oviec sa chovali predovšetkým valašky s hrubou vlnou a birky, ktoré mali vlnu podstatne jemnejšiu.

PASENIE OVIEC

V ovčiarstve, ktoré bolo na Slovensku značne rozvinuté, sa zaužívali dva spôsoby letného pasenia. Na lazových a kopaničiarskych hospodárstvach si každý gazda pásol ovce na svojich pozemkoch sám, prípadne si najal pastiera. Niektorí gazdovia si čriedy spájali, mlieko a mliečne produkty si však spracovával každý sám. Rozšírenejšie však bolo spoločné letné pasenie oviec, pri ktorom sa spájali čriedy viacerých gazdov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

SALAŠE A BAČOVIA

Spoločný letný chov oviec sa pokladal za taký dôležitý, že v niektorých oblastiach Slovenska vznikali salašné spolky. Tie sa starali o najímanie bačov a valachov. V oblasti Spiša boli napríklad veľmi vyhľadávaní bačovia z okolia Haliče, ktorí vedeli vyrábať najlepšie výrobky. Strediskom letného pasenia oviec bol salaš, ktorý mal veľmi osobité zariadenie. Bača býval v kolibe, v ktorej sa spracúvalo mlieko a mliečne výrobky. Podľa výskumov etnografov bývala salašom zrubová koliba s jednou alebo dvoma miestnosťami. V interiéri nad ohniskom visel kotol na varenie žinčice, ostatné nádoby boli poukladané na zemi. Pri stene stála palica - podišiar na ukladanie syra a jedla. Na stenách viseli črpáky, ktoré bača vyrezával vo voľných chvíľach. Pričňa, na ktorej spával, bývala zvyčajne uložená v kúte. Valasi, ktorí museli v noci strážiť ovce pred vlkmi, spávali v malých kolibách v blízkosti oviec. Ovce nocovali v ohradách - košiaroch, ktoré sa pravidelne prekladali, a tak sa hnojili pozemky.

SkryťVypnúť reklamu

PRODUKTY VYHĽADÁVANÉ AJ V MINULOSTI

Ovčie produkty a výrobky bývali veľmi vyhľadávané už v minulosti. Liptovská bryndza a bryndzové halušky boli ospevovaným pokrmom už v 18. storočí, a to dokonca aj v zahraničí. Niektorí fajnšmekri tých čias dokonca porovnávali liptovskú bryndzu so zázračným benátskym liekom theriakom, ktorý vraj liečil rozličné choroby. Historik a cestovateľ F. Brückmann ju dokonca nazval liptovským theriakom a jej liečivé účinky vyzdvihoval pred benátskym výrobkom. Liečivá moc liptovskej bryndze údajne bola v tom, že pacient sa po jej požití potí viac ako po benátskom theriaku. Do bryndze, ktorá sa mala používať ako liek, sa preto pridávalo víno, materina dúška či iné bylinky. Neskôr sa do geliet s bryndzou pridával aj šafran, muškátový orech a čerstvé maslo. Veľmi populárne popri bryndzi sa stali aj oštiepky a parenice. Parenica sa pripravovala tak, že hrudky vymiesené z čerstvého syra sa dali vykysnúť, a potom sa ponorili do horúcej vody, kde sa stali elastickými. Po vymiesení sa vyťahovali do pásov a skrúcali. Hotové výrobky sa ešte mierne zaúdili.

SkryťVypnúť reklamu

ĽUDOVOUMELECKÉ VÝROBKY

K salašom a netradičnej ľudovej tvorivosti s nimi spojenej patria rôzne výrobky - predovšetkým z dreva. V predajniach s ľudovými výrobkami sú najžiadanejšie črpáky, dlabané nádoby na maslo a bryndzu, ale aj drevené naberačky, varechy, fujary či píšťalky. (eta)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  6. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  7. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  8. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 472
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 127
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 697
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 3 698
  5. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 3 016
  6. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 2 264
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 747
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 543
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu