BANSKÁ BYSTRICA (SME - eta) - Dlabané a strúhané či vyrezávané nádoby, do ktorých sa nalievala žinčica - črpáky, tvoria ešte aj dnes neodmysliteľnú výbavu salaša. Starí bačovia, ktorí zvykli črpáky sami dlabať a strúhať, tvrdili, že žinčica nikdy nemôže chutiť tak dobre a lahodne z inej nádoby ako z črpáka. V ľudovom umení patrili črpáky medzi tzv. bačovský riad a svojím vypracovaním sa odlišovali podľa jednotlivých regiónov. Pre zberateľov ľudového umenia a pre zahraničných návštevníkov sú črpáky dokonalou raritou a zdobia mnohé zbierky. Ako SME informovala Patrícia Kubišová z banskobystrickej predajne ÚĽUV-u, o črpáky je stále veľký záujem medzi zahraničnými turistami a návštevníkmi Slovenska, kupujú ich však aj domáci záujemcovia, pre ktorých je ľudové umenie koníčkom, prípadne vtedy, ak ich chcú darovať do zahraničia. Ako P. Kubišová konštatovala, cenové relácie črpákov sa pohybujú zhruba od 650 po 1500 korún za kus. Stredoslovenský typ si môžu klienti kúpiť v reláciách od 940 do 1100 korún, liptovský typ predávajú za 646 Sk a za gemerský typ platia zákazníci 1500 korún. Veľmi obľúbené sú tzv. gemerské odlieváky zhotovené z jedného kusa dreva.