LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ (SME - eta) - Podľa informácií Združenia výrobcov syrov sa ovčie mlieko líši od kravského vyšším obsahom bielkovín a tukov a ich iným zložením. Je belšie v dôsledku nižšieho obsahu karotenoidov a má vyšší obsah minerálov a vitamínov radu B. Špecifickú vôňu mu dávajú vyššie obsahy kyseliny kaprylovej a kaprínovej. Tieto charakteristické črty prechádzajú väčšinou aj do ovčieho syra. Čo sa týka množstva, kravské mlieko je ako potravina v našich stravovacích zvyklostiach v absolútnej prevahe. Výrobky z ovčieho mlieka svojím nepatrným podielom nemôžu signifikantne ovplyvniť príjem živín priemerného konzumenta. Podiel ovčieho mlieka na mliečnej výžive slovenského obyvateľstva je prakticky zanedbateľný, zhruba na úrovni jedného percenta. Z celkového množstva syrov skonzumovaných v SR je podiel bryndze 5 percent.