Kvalita syra závisí od hygienických podmienok na salaši

Turistickou atrakciou počas letnej sezóny býva aj návšteva salašov a ochutnávka lahôdok, ktoré sa tam dorábajú. V tomto roku však vystrašili obyvateľov informácie o prenose kliešťovej encefalitídy na človeka po požití žinčice či výrobkov z ovčieho mlieka.

Do akej miery je strach pred rôznymi ochoreniami opodstatnený? Môže sa kvalitným spracovaním ovčích produktov riziku predísť?

"Prenos encefalitídy z kliešťa cez ovcu a ovčí syr na človeka odborné orgány nepotvrdili. Zodpovednú informáciu v tomto zmysle nám osobne poskytol námestník riaditeľa Štátneho zdravotného ústavu SR a hlavný odborník na výživu v SR MUDr. Ján Ondrejka. Publikoval to pre verejnosť aj v médiách. Niekoho, kto konzumoval ovčí syr, približne v rovnakom čase uhryzol infikovaný kliešť a ochorel. Tieto náhodné javy sa dali do nesprávnych príčinných súvislostí. Je na škodu veci, že sa verejnosti predkladajú v médiách takéto nepravdivé údaje, hlavným motívom je zrejme snaha upútať čitateľa za každú cenu. Bol som prekvapený vplyvom tejto správy, určitá časť ľudí v mojom okolí bude zrejme nejaký čas váhať pri konzumácii výrobkov z ovčieho syra. Predaj našej bryndze v uplynulom mesiaci však vzrástol o 25 percent, z toho si hádam možno urobiť všeobecne priaznivý záver, že spotrebitelia sú v podstate proti podobným informáciám, našťastie, odolní."

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Z pohľadu verejnosti sa zrejme považujú za vyhovujúce predovšetkým výrobky z pasterizovaného mlieka. Súhlasíte s takým názorom?

"Je pravda, že pri klasickom postupe výroby bryndze sa ovčie mlieko nepasterizuje a je tu teda objektívne vyššie riziko prenosu škodlivých mikroorganizmov na človeka. Ide však skôr o baktérie spôsobujúce akútne problémy tráviaceho traktu. Zdravotne vyhovujúca bryndza sa opiera predovšetkým o dva vysoko účinné prirodzené javy sprevádzajúce zretie ovčieho syra. Odparovaním srvátky sa v syre znižuje podiel vody až na úroveň, pri ktorej toto prostredie nie je vhodné na prežitie mikroorganizmov a vírusov. Súčasne prirodzeným kvasením sa v syre zvyšuje obsah kyseliny mliečnej, ktorá má tiež nepriaznivé účinky na rozvoj mikroorganizmov. Správne vyzretý ovčí syr je teda dostatočne stabilnou a bezpečnou surovinou pre zdravotne nezávadnú bryndzu. Každý seriózny výrobca má spoľahlivé metódy na kontrolu spracovania ovčieho syra. Navyše nezávislá kontrola štátnych kontrolných orgánov ochraňujúcich zdravie spotrebiteľa je na výrobcov v tejto oblasti veľmi prísna a nekompromisná. Domnievam sa, že z vyššie uvedených dôvodov hrozí väčšie riziko ochorenia pri konzumácii čerstvého ovčieho syra, čo je podmienené konkrétnymi hygienickými podmienkami výroby a skladovania na salaši. Podotýkam, že ovčí syr z nepasterizovaného mlieka nie je práve z týchto dôvodov povolené predávať v konzumentskej sieti. Jeho nákup v drobnom na salaši je privátnou záležitosťou predávajúceho a kupujúceho a zodpovednosť leží na nich. Tu odporúčam určitú opatrnosť, ale asi by som krivdil mnohým serióznym bačom, keby som aspekty ohrozenia zdravia v dôsledku konzumácie ovčieho syra zveličoval."

SkryťVypnúť reklamu

Bryndzové halušky sú slovenskou národnou špecialitou. Má bryndza šancu uspieť aj v exporte?

"Bryndza, prípadne bryndzové nátierky sú najvýznamnejším slovenským produktom z ovčieho mlieka. Geografickým centrom ich výroby je Liptov. V minulosti, v období Rakúsko-Uhorska sa tento produkt vyvážal do okolitých krajín. V tomto období sa napríklad pojem Liptauer Käsa (Liptovský syr, bryndza) udomácnil v Rakúsku a Nemecku ako názov pre bryndzovú paprikovú nátierku a používa sa doteraz, hoci sa pod ním predáva chuťou podobná nátierka z tvarohu a masla ochutená paprikou. Export bryndze bol významný aj v 1. ČSR, v súčasnosti je obmedzený viacerými faktormi. Európska únia napríklad nepripúšťa dovoz výrobkov z krajín mimo spoločenstva, ktoré sú vyrobené z nepasterizovaného mlieka. Keď sa staneme členmi únie a výrobu bryndze dostaneme na štandard zodpovedajúci jej hygienickým podmienkam, dôvody na reštrikcie sa stratia. Môže to byť pre jej výrobu významný impulz. Bryndza je slovenskou syrovou špecialitou, má dostatok priaznivcov medzi domácimi konzumentmi a verím, že postupnou integráciou slovenského syrárstva s Európou má perspektívu stať sa jednou z mnohých okrajových špecialít spestrujúcich bohatý európsky syrársky trh. Na jej výrobu máme vhodné prírodné podmienky, ľudské i technologické predpoklady. Som presvedčený, že je to jedna zo zásadných podmienok na to, aby mal chov oviec na Slovensku perspektívu."

SkryťVypnúť reklamu

Spomenuli ste vysoké hygienické kritériá exportu. Dajú sa niektoré uplatniť už v súčasnosti?

"Ako odberatelia ovčieho syra nevidíme v posledných rokoch významné zmeny, s výnimkou toho, že počet salašov na severnom Slovensku poklesol. Z pohľadu výroby syra má ovčiarstvo trend historického poklesu. Väčšinou sú to stále tie isté výrobné podmienky, horský salaš riadený bačom, 3-5 valachov a honelníkov, 400 - 700 oviec, ručné dojenie, spracovanie surového mlieka na syr bez pasterizácie priamo na salaši ihneď po dojení, žinčica ako vedľajší produkt. Určité zmeny možno hádam vidieť v kvalite. Vďaka sústredenému úsiliu dozorných veterinárnych orgánov i našich nákupcov sa evidentne postupne zvyšuje hygiena výroby. Narastá aj odborná úroveň bačov. Popri tomto klasickom spôsobe výroby syra sa experimentuje s pasterizáciou ovčieho mlieka pred syrením. Je to nový trend, ktorý by vyriešil viaceré kľúčové problémy. Sami sa perspektívne zaoberáme koncepciou zvozu čerstvého ovčieho mlieka a jeho pasterizáciou v mliekarni, podobne ako je to pri kravskom mlieku. Pasterizácia však vyžaduje principiálne zmeny v technológii týchto pracovísk, ktoré by už asi ani nebolo vhodné nazývať salašmi. V neposlednom rade by to znamenalo vyššie náklady." KVETA FAJČÍKOVÁ

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  2. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  3. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  4. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  5. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  7. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  8. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  2. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL
  3. V Polkanovej zasadili dobrovoľníci les budúcnosti
  4. Drevo v lese nie je dôkaz viny:Inšpekcia dala LESOM SR za pravdu
  5. Recept proti inflácii: investície do podnikových dlhopisov
  6. Skupina UCED expanduje v Česku aj v strednej Európe
  7. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná?
  8. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  1. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 11 101
  2. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 5 481
  3. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 5 180
  4. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 548
  5. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 2 456
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 2 234
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým 1 979
  8. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 1 878
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu