BRATISLAVA (SME - ru) - Napriek tomu, že dioxíny sa bežne nachádzajú v životnom prostredí, každý z nás sa môže proti nim aktívne brániť. Týka sa to najmä stravovacích návykov, lebo bežný smrteľník prijme vyše 95 percent celoživotnej dávky dioxínov práve jedlom. Dôležité je vyhýbať sa mastnému mäsu, vajciam, plnotučnému mlieku či tučným syrom a uprednostniť nízkotučné. Dioxíny sa totiž najlepšie rozpúšťajú v tukoch a čím je človek tučnejší, tým viac sa mu tieto látky viažu v tele. Odborníci na to upozorňujú v súvislosti s potvrdeným vplyvom dioxínov na vznik rakoviny. Celkove sa do prostredia tieto látky dostávajú hlavne z chemického priemyslu a emisiami spaľovní. Združenie Priatelia Zeme už dlhšie poukazuje na to, že v strednej Európe neexistuje monitoring dioxínov pre nedostatok vhodných prístrojov. "O výskyte dioxínov sa dozvedáme len prostredníctvom medzinárodných projektov. Podľa týchto výsledkov ich hladina v organizmoch na Slovensku je nižšia ako v priemyselne rozvinutých štátoch Európy," uviedol A. Kočan z Ústavu preventívnej a klinickej medicíny. Priatelia Zeme sú autormi iniciatívy Znížme dioxíny na Slovensku, ktorú odovzdali včera úradu vlády a ministerstvu životného prostredia. Hlavnými požiadavkami sú uzákonenie emisného limitu pre ovzdušie, monitoring dioxínov a zákaz výroby PVC - produkcia a spaľovanie PVC sú totiž najväčšími zdrojmi úniku dioxínov do prostredia.