Šéfovia reštaurácií tvrdia, že stravovanie nezlacnie

BRATISLAVA, BANSKÁ BYSTRICA (SME - ru, klo) - Presun stravovacích služieb od 1. júla do nižšieho pásma DPH vyvolalo vo verejnosti očakávanie zlacnenia jedál v reštauráciách. Majitelia a vedúci pohostinských zariadení však svojimi reakciami dávajú najavo,

že ceny v reštauráciách neklesnú. Spôsobilo to od 1. júla zdraženie vstupov, vyššie ceny alkoholu, ako aj ďalšie vplyvy v reštauračnom stravovaní, ktoré vykryli zlacnenie spôsobené nižšou DPH. "Preradenie jedál do nižšej dane nie je žiadna extra zmena, aj keď pri stravovaní sa to prejaví priaznivo," hovorí Pavol Kašuba, riaditeľ trenčianskeho hotela Tatra, vyhodnoteného vlani ako najlepší hotel v SR, "musíme však brať do úvahy, ako sa bude situácia vyvíjať celkovo. Jedlá šli o 13 % dole, ale vstupy ako benzín a iné zasa o 4 % hore. Navyše my ako mestský hotel veľmi pociťujeme pokles záujemcov o stravovacie služby, čo je priamy dôsledok ekonomickej situácie obyvateľov. Pred dvoma rokmi bola priemerná konzumácia na hosťa 120 Sk mesačne, teraz je to 60. Úbytok v stravovaní aj v ubytovaní máme už od vlaňajška." Ako uviedol prezident Zväzu hotelov a reštaurácií Ján Bočkay, ktorý zároveň šéfuje firme prenajímajúcej banskobystrický hotel Lux, robia všetky možné opatrenia pri nákladoch, aby sa v dôsledku zvýšenia cien vstupov nemuseli zvyšovať ceny, pretože je to pre obyvateľstvo neúnosné. Od 1. júla sa znížená DPH týka len cien za jedlá a nealkoholické nápoje, ale DPH za ubytovacie služby sa zvýšila zo 6 na 10 percent. "Zvyšujú sa ceny vstupov - pri energii, vode, ale najmä potravinách. Už od júna sa začala prejavovať v reštauračných službách, napriek očakávanému zníženiu ich cien malá návštevnosť," dodal. Podľa slov manažéra v Restaurante Slovakia v bratislavskom hoteli Nivy Michala Zavackého nemožno očakávať zlacnenie. "Závisí to od dodávateľov surovín, či oni nezvýšia ceny. Zatiaľ sme šli zo zásob, lebo boli sviatky. Znížená DPH trochu zlepší hospodársky výsledok, ale vstupy sú dosť vysoké a možno sa zvýši aj nájomné."

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 592
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 316
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 716
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 130
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 343
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 898
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 874
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 382
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu