že ceny v reštauráciách neklesnú. Spôsobilo to od 1. júla zdraženie vstupov, vyššie ceny alkoholu, ako aj ďalšie vplyvy v reštauračnom stravovaní, ktoré vykryli zlacnenie spôsobené nižšou DPH. "Preradenie jedál do nižšej dane nie je žiadna extra zmena, aj keď pri stravovaní sa to prejaví priaznivo," hovorí Pavol Kašuba, riaditeľ trenčianskeho hotela Tatra, vyhodnoteného vlani ako najlepší hotel v SR, "musíme však brať do úvahy, ako sa bude situácia vyvíjať celkovo. Jedlá šli o 13 % dole, ale vstupy ako benzín a iné zasa o 4 % hore. Navyše my ako mestský hotel veľmi pociťujeme pokles záujemcov o stravovacie služby, čo je priamy dôsledok ekonomickej situácie obyvateľov. Pred dvoma rokmi bola priemerná konzumácia na hosťa 120 Sk mesačne, teraz je to 60. Úbytok v stravovaní aj v ubytovaní máme už od vlaňajška." Ako uviedol prezident Zväzu hotelov a reštaurácií Ján Bočkay, ktorý zároveň šéfuje firme prenajímajúcej banskobystrický hotel Lux, robia všetky možné opatrenia pri nákladoch, aby sa v dôsledku zvýšenia cien vstupov nemuseli zvyšovať ceny, pretože je to pre obyvateľstvo neúnosné. Od 1. júla sa znížená DPH týka len cien za jedlá a nealkoholické nápoje, ale DPH za ubytovacie služby sa zvýšila zo 6 na 10 percent. "Zvyšujú sa ceny vstupov - pri energii, vode, ale najmä potravinách. Už od júna sa začala prejavovať v reštauračných službách, napriek očakávanému zníženiu ich cien malá návštevnosť," dodal. Podľa slov manažéra v Restaurante Slovakia v bratislavskom hoteli Nivy Michala Zavackého nemožno očakávať zlacnenie. "Závisí to od dodávateľov surovín, či oni nezvýšia ceny. Zatiaľ sme šli zo zásob, lebo boli sviatky. Znížená DPH trochu zlepší hospodársky výsledok, ale vstupy sú dosť vysoké a možno sa zvýši aj nájomné."