BRATISLAVA (SME - ru) - Kontaminácia kuracieho mäsa a vajec v Belgicku dosiahla v marci a apríli také hodnoty, že ten, kto skonzumoval 150 gramov kontaminovaných výrobkov, prijal naraz stonásobne vyššiu dávku, ako je prípustný denný príjem pre 70 kg vážiacu osobu. Dioxíny - vzhľadom na to, že vznikajú ako vedľajší produkt chemickej a inej výroby - prenikajú aj do potravinového reťazca. Vedci zistili, že až 90 percent dioxínu prijmú ľudia prostredníctvom potravín. Zvyšných 10 percent tvorí príjem zo vzduchu a vody. Sú to zlúčeniny, ktoré sú po rádioaktívnych žiaričoch najnebezpečnejšími toxickými látkami v prírode. Nevyvolávajú akútny toxický účinok, ale prejavujú sa kumulatívne. To znamená, že ako chronicky toxické látky sa postupne zhromažďujú v organizme. Zamorenie potravín dioxínmi sa môže objaviť v ktoromkoľvek bode systému, ktorým sa potraviny dostávajú na náš stôl. Preto je nevyhnutné, aby sa vo všetkých etapách výroby potravín - v prvovýrobe, spracovaní, distribúcii a predaji - robilo všetko pre zabezpečenie zdravotnej neškodnosti. Na Slovensku ani v iných štátoch strednej a východnej Európy zatiaľ nie je vysoko citlivý prístroj schopný namerať veľmi nízke hodnoty dioxínov (jeho cena prevyšuje 20 miliónov korún). Slovenské orgány momentálne zvažujú jeho kúpu.