Od januára do júna sa k nám z Belgicka doviezlo 199 ton bravčoviny a 138 ton mliečnych výrobkov a tukov. Hydina, vajcia, vaječné výrobky ani hovädzina sa z Belgicka do SR v tomto roku nedoviezla. Medzi tými, ktorí doviezli spomínané tuky, je aj firma Jacobs Suchard Figaro. Na príkaz veterinára je táto surovina - keďže ide o tuky, ktoré môžu, ale aj nemusia byť kontaminované - osobitne uskladnená. „Plne rešpektujeme naše zákony a tento tuk nepoužívame,“ informoval nás Dušan Antoš, riaditeľ pre ľudské zdroje a vzťahy z uvedenej firmy, „zatiaľ sme našli alternatívnu náhradu. Na spomínané suroviny máme atesty o tom, že neobsahujú dioxín, ale zatiaľ sa kompetentné orgány nevyjadrili, čo s tým, ani nedali súhlas na použitie suroviny, čo nás veľmi trápi“. Ako včera uviedol ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej správy, prípad stále riešia.
VÁGNE FORMULÁCIE ZÁKONOV
Podľa znenia zákona na ochranu zdravia ľudí je v pôsobnosti ministerstva zdravotníctva podnikať kroky v hygiene výživy, „nariaďovať opatrenia pri epidémiách a pri nebezpečenstve ich vzniku, ako aj opatrenia pri haváriách a iných mimoriadnych situáciách, ak ich treba vykonať celoštátne“. Nedostatkom tohto ustanovenia je jeho vágna formulácia. Podobne, ako je to aj v prípade zákona o veterinárnej starostlivosti, na základe ktorého má výrobca a skladovateľ zodpovednosť „bezodkladne informovať príslušný orgán veterinárnej starostlivosti o možnosti vzniku zdravotného rizika vyplývajúceho z výsledkov vlastných kontrol; pri bezprostrednej možnosti ohrozenia zdravia ľudí zabezpečiť vylúčenie z obehu všetkých dotknutých výrobkov vrátane výrobkov získaných v podobných technologických podmienkach, ak predstavujú rovnaké riziko, a ďalej s týmito výrobkami nakladať podľa § 28 ods. 4“. Je namieste otázka: čo ak sa z iných zdrojov (nie vlastnými kontrolami) zistí, že mäso zdravotne nevyhovuje, ale veterinári to nemôžu potvrdiť, lebo nemajú prístrojové vybavenie? (ru)