dioxínmi. Krajinou pôvodu bolo Belgicko, kde prvú kontamináciu zistili pri kurčatách, neskôr aj pri ošípaných a hovädzom dobytku. U nás začala podnikať prvé kroky Štátna veterinárna správa SR od začiatku júna. Hlavný hygienik na ministerstve zdravotníctva dostal 7. júna zo Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej inšpekcie (SPPI) prvú informáciu o osobitných opatreniach na ochranu domáceho trhu. O dva dni zvolal hlavný hygienik poradu krajských hygienikov, kde zaznel príkaz vyžadovať od dovozcov potravinárskych výrobkov z Belgicka, ale aj z Nemecka, Holandska a Francúzska vyhlásenia o neobsahovaní dioxínu. Prvý signál smerom k verejnosti o tom, že by sa nemali konzumovať rizikové výrobky, zaznel prostredníctvom tlačovej besedy až 11. júna. Celý týždeň, kým už príslušné orgány konali, neinformovaná verejnosť ďalej kupovala a jedla (možno) kontaminované potraviny. SPPI na tlačovke zverejnila orientačný zoznam 44 zakázaných belgických výrobkov, ale právne to mohol zastrešiť až hlavný hygienik. Jeho rozhodnutie o zúženom zozname 14 zakázaných komodít prišlo 14. júna. O pár dní minister pôdohospodárstva Koncoš vehementne vystúpil proti zužovaniu zoznamu. Medzitým sa z obchodov posťahovali kvantá výrobkov. Mnohé doteraz čakajú v osobitných skladoch. Keďže na Slovensku sa nenachádza vysoko citlivý prístroj na zisťovanie dioxínov, dovozcovia musia zdokladovať zdravotnú neškodnosť zadržaných potravín vyhláseniami od zahraničných dodávateľov.