Grécko si v posledných dvoch rokoch výrazne zlepšilo svoju pozíciu medzi slovenskými dovolenkármi. Kým v roku 1997 zaujímalo medzi ostatnými krajinami len 8,3-percentný podiel, v minulom roku tento podiel vzrástol už na 14,8 percenta. Pred Gréckom sa umiestnilo iba Chorvátsko so 17,5 percenta. Tretie zostáva Taliansko (14,2 percenta) a až na štvrté miesto klesla Česká republika, ktorá zaujímala ešte v roku 1997 druhé miesto.
GASTRONÓMIA
Gréci väčšinou nevaria zložité jedlá - zvyčajne je medzi nimi veľa rýb a zeleniny, a z nej najmä cibuľa a cesnak. Niekedy nezaškodí oboznámiť sa aj s tým, čo sa skrýva za tajomnými názvami jedál. Mezedes sú rôzne studené pokrmy, šaláty a špeciality, väčšinou morského pôvodu. Dolmades sú plnené listy viniča, mousaka - mleté mäso zapečené s bešamelovou omáčkou, pastitsio - cestovinový nákyp s mletým mäsom, keptedes - guľky z mletého mäsa, choriatiki salata - zeleninový šalát. O čosi známejší aj medzi našincami je grécky kozí syr feta alebo osviežujúci šalát zatziki - postrúhané uhorky v cesnakovo-jogurtovom náleve.
HOTELY
Ceny za ubytovanie v hoteli sa pohybujú za jednoposteľovú izbu v rozmedzí od 7000 drachiem na osobu, v kempe do 2000 drachiem za automobil, 2000 GRD na deň za príves, 500 GRD na deň za osobu a 300 GRD na deň za elektrickú prípojku. Takmer dve tretiny gréckych hotelov majú sezónny charakter, kapacita všetkých je okolo 550-tisíc lôžok. Každý desiaty hotel spadá do najluxusnejšej kategórie, pätina do najnižšej a vyše dvoch tretín tvoria hotely strednej kategórie. Grécko má okolo 4000 ostrovov, z nich je obývateľných iba malá časť - 218. Na nich sa však nachádza až 59 percent všetkých ubytovacích kapacít. (ru)