lnej úrovni. V deviatich prípadoch zhabali produkty na báze hovädzej krvi od 14 operátorov, vinohradníkov aj predajcov vína a vínnych produktov a 800 hektolitrov vína uložili do úschovy, kým nedostanú výsledky ďalších rozborov, informoval včera denník Le Monde. Po afére Coca-Coly, ktorej nápoje vyvolali ťažkosti v tráviacom trakte ľudí, po afére s kurencami obsahujúcimi dioxín prišlo zistenie o hovädzej krvi vo víne v zmienených francúzskych departementoch, uvádza denník.
Produkty, ktoré sa mali primiešať do vína, boli uložené v kilových vreckách vo forme sušenej krvi. Používali sa vo finálnej fáze vínofikácie na odstránenie usadenín. Od prepuknutia aféry známej pod názvom choroba šialených kráv sa používanie produktov na báze hovädzej krvi zakazuje smernicou vydanou Európskou úniou z novembra 1997. Hovädziu krv vo víne zistili inšpektori počas rutinnej kontroly. Ide o vína nesúce ochrannú značku côtes-de-provence a côtes-du-rhône.