BRATISLAVA (SITA) - Súčasná spotreba cukru sa pohybuje na úrovni 180-tisíc ton ročne. V prípade zavedenia cukrového režimu, ktorý požadujú predstavitelia Slovenského cukrovarníckeho spolku (SCS), podľa Asociácie spracovateľov a spotrebiteľov sladidiel (ASSS) z dôvodu poklesu dopytu by sa znížila priemyselná spotreba cukru zhruba o 20-tisíc ton. O ďalších 10-tisíc ton by poklesla spotreba ako následok zmien dovozu a vývozu výrobkov s obsahom cukru a pestovateľská plocha cukrovej repy by sa znížila približne o 6-tisíc hektárov. Uviedla to predsedníčka ASSS Elena Jablonická. Podľa nej žiadajú predstavitelia SCS zavedenie cukrového režimu, ktorý by zaručoval cukrovarom nielen minimálnu cenu, ale tiež odbytové kvóty, čo by podporilo aj neefektívnu výrobu niektorých cukrovarov. „Skúsenosti s minimálnou cenou cukru však už v minulosti dokázali, že nesystémové opatrenie sa obrátilo nielen proti slovenskému potravinárskemu priemyslu, ale tiež proti cukrovarom samotným,“ povedala E. Jablonická. Dodala, že odbyt domáceho cukru je ovplyvnený najmä dovozom hotových výrobkov s obsahom cukru, ktorý podľa aktuálnych údajov z colnej štatistiky dosiahol za uplynulý rok 124-tisíc ton s odhadovaným objemom pridaných sladidiel 27-tisíc ton.