Prvú informáciu o priebehu majstrovstiev sveta vo varení a jedení bryndzových halušiek poskytoval ten, čo ich vymyslel, organizuje, propaguje - krčmár z Tureckej Svetlan Turčan. Bolo to pred piatimi rokmi, keď sediac na pníku medzi uhlím a zemiakmi v podzemí krčmy, odpovedal na otázky novinárov. Kým naberal zemiaky pre súťažiacich. Inokedy nemal čas, pretože on bol na majstrovstvách všetkým. Za päť rokov pravidelného organizovania majstrovstiev sa v Tureckej pri Banskej Bystrici veľa zmenilo. Tlačovka pred terajším ročníkom sa konala pri haluškách v Slovenskej pivnici. Ale Svetlan Turčan je stále tou osobou, bez ktorej by podujatie nebolo. Pretože miluje dedinu Turecká, aj keď ako chlap o tom málo hovorí. Vie všeličo o tejto uhliarskej osade pod kopcom Krížna, o podzemnom jazere v hore i prameni, ktorý vyviera vo výške 1500 metrov nad morom. Výnimočné terény na lyžovanie vinou súdnych sporov okolo sedačky spustli. To nie sú atrakcie, pre ktoré by sem chodili návštevníci. Aspoň v jeden letný víkend sa tu však zídu ľudia kvôli haluškám, jarmočnej zábave, spevu i veseliu. Od chaosu v organizovaní, hodnotení i programe v prvopočiatkoch sa z majstrovstiev stalo zaujímavé podujatie, na ktoré sa už tradične chystajú ľudia z celého Slovenska. Ak vyjde počasie, malo by ich tu byť zajtra až osemtisíc. Kto príde, dostane halušky - niekto si ich bude musieť kúpiť, súťažiaci ich zhltnú na čas. Pokoriť svetový rekord pre družstvo znamená zjesť požadované 3 litre halušiek za 54 sekúnd.
IVETA BIELIKOVÁ