Najčastejšími suvenírmi z Turecka sú kožené a textilné výrobky, koberce, zlato, striebro, výšivky alebo rôzne nádobky z bronzu. Vzhľadom na obrovskú produkciu najmä textilného a koženého tovaru však nejde vždy len o prvotriednu kvalitu. Každý kupovaný kus si treba dobre prezrieť, aby nemal skryté chyby. V Kožiarskych závodoch v Liptovskom Mikuláši vedia svoje o tom, ako k nim ľudia prinášajú na opravu kožené bundy či vesty lacno dovezené turistami z Turecka. Turecké výrobky sú často zhotovené z priveľmi jemnej a háklivej jahňacej kože, ktorá sa vraj pri častom nosení rýchlo ošúcha a hrozí jej natrhnutie. Medzi vďačné suveníry vyhľadávané v Turecku však patria napríklad saténové textilné výrobky.
TURISTICKÉ BONBÓNIKY
Veľmi výhodne si v tureckých prímorských strediskách môžu turisti prenajať autá a vyraziť do terénu. Motorka sa požičiava za 15 mariek (okolo 350 Sk) na 24 hodín, džíp vyjde na 49 mariek (okolo 1100 korún). V hoteloch si možno bežne objednať výjazd na safari na džípoch, výlety k pamiatkam a na lodiach, splavovanie rieky na raftoch. Najpôsobivejšími výletmi sú návštevy do Kappadokie (jaskynné chrámy a sídla), do Pamukkale (jedinečné kaskádové bazéniky vytvorené na veľkej ploche z usadeného vápenca), do kaňonu Kőprűlű, k antickým pamiatkam, ako je bývalé mesto Perge a neobyčajne zachované rímske divadlo v Aspendose (pre 15-tisíc divákov) či k iným nesmierne bohatým stopám po starých civilizáciách. Nie nadarmo sa hovorí, že také skvosty, aké skrýva táto krajina, by inde schovávali za sklom, ale to by sa z Turecka muselo stať jedno veľké múzeum.
JEDLO
Turecko je jednou zo siedmich krajín sveta, ktoré sú potravinovo sebestačné. Najčastejšími jedlami sú tu ryby, jahňacina a hydina. Ako prílohy sa podávajú opečené zemiaky, fazuľa, ryža a nekysnutý chlieb. Tradičný nápoj je najmä raki - alkohol vyrobený z rôznych druhov ovocia dochutený anízom - a airan, ktorý trochu pripomína žinčicu. Ide o nesladený jogurt zriedený vodou, ktorý si Turci dávajú bežne k obedu, ale podáva sa aj pri únave a vyčerpaní. (ru)