ia viesť aj k predčasným pôrodom. Uviedol to internista MUDr. Viliam Bada z Bratislavy. "Zdravé ľudské telo obsahuje 25 až 30 gramov magnézia (horčíka). Čoraz menej sa v našej strave nachádzajú najbohatšie prírodné zdroje horčíka ako strukoviny, otruby, škorica, sušené vňate, mak a banány. Aj pokles magnézia v pôde a vode však spôsobili, že sa jeho príjem u slovenskej populácie znížil," poznamenal MUDr. V. Bada. Na udržiavanie dobrého zdravotného stavu by mal človek prijímať 300 až 350 mg magnézia denne. To ovplyvňuje činnosť niektorých buniek i svalové procesy. Pôsobí proti stresu, napomáha normálnu činnosť srdca a obehovej sústavy. Spolu s vápnikom pomáha udržiavať v dobrom stave zuby a kosti, zabraňuje demineralizácii kostí. "Ak sa však užíva horčík spolu s vápnikom, znižujú si navzájom vstrebateľnosť do organizmu. Preto ich treba užívať s určitým časovým odstupom," doplnil kolegu MUDr. Peter Kukumberg. Vzhľadom na to, že obsah horčíka sa vďaka civilizačným faktorom v prirodzenom prostredí znižuje, stali sa adekvátnou náhradou napríklad šumivé tablety. Vyššie dávky horčíka môžu mať negatívny účinok - vyvolávať hnačky. Preto by sa nemal užívať nalačno. Nemali by ho užívať ani pacienti s nedostatočným fungovaním obličiek.