túto informáciu na pravú mieru vedúca epidemiologického oddelenia Hygienickej stanice vo Vsetíne Marta Orolinová, keď pre TASR potvrdila, že podozrivý ovčí syr vyrobil súkromník na Morave. "Vyrábal ho len pre svoju potrebu a pre známych," uviedla. Vyšetrovaním sa zistilo, že žiaden zo spomínaných deviatich pacientov nenašiel na sebe v posledných dňoch kliešťa, ale všetci jedli ovčí syr od rovnakého spracovateľa. Ovce sa zrejme nakazili od kliešťov a infekcia sa dostala do mlieka. Ak sa toto podozrenie dokáže, šlo by podľa Orolinovej o unikátnu záležitosť. Zatiaľ jedinýkrát sa takýto prípad vyskytol ako svetová rarita v roku 1951 v Rožňave, keď sa človek nakazil encefalitídou z kozieho mlieka. Terajší zdroj nákazy musí potvrdiť Krajská hygienická stanica v Ostrave. Výsledky budú známe až o 14 dní. Ako uviedol pre SME riaditeľ Výskumného ústavu mliekarenského v Žiline Karol Herian, v posledných rokoch sa u nás nevyskytovali problémy s ovčím mliekom a výrobkami z neho. "S bryndzou bývali predtým problémy. Vyskytla sa napríklad salmonelóza. Alebo pred rokom boli problémy v súvislosti s kozami. Nepamätám však, že by sa niekedy až k nám do ústavu dostali problematické výrobky." Riziko, ktoré by mohlo nastať v spojení s mliečnymi produktmi, sa takmer vždy týka konzumácie neošetreného mlieka a výrobkov z neho. Pre prípadných tiežpodnikateľov môžu byť príležitosťou napríklad najrôznejšie "ľudové" akcie. "Nikto vám dnes nemôže zaručiť, že sa na príležitostných akciách nebude ponúkať aj rizikový výrobok z nepasterizovaného mlieka. Táto situácia sa môže vyskytnúť i na trhoviskách, napriek tomu, že orgány potravinového dozoru vykonávajú kontroly," uviedol inšpektor pre nákazy zvierat František Jánek zo Štátnej veterinárnej správy SR.