kostí, vzniká v dôsledku nedostatočného prívodu vápnika do organizmu. Predovšetkým u žien v čase po menopauze. "Najviac ohrozené sú belošky, dcéry žien s osteoporózou, ktoré sa pohybujú málo, ale zato majú rady sladkosti, fajčia, kávičkujú a nepohrdnú ani alkoholom. V detstve nenávideli mlieko a často držali diétu," doplnil. Organizmus potrebuje denne 1000-1500 mg vápnika. Toto množstvo získame napríklad z troch jogurtov alebo trištvrte litra mlieka. "Pri slovenských stravovacích zvyklostiach dáva mlieko organizmu 55 percent dobre využiteľného vápnika," tvrdí J. Payer. Aby sa však mohol vstrebať a zabudovať, musí ho sprevádzať dostatok magnézia, fosforu, zinku, medi a mangánu a musí pri tom asistovať vitamín D (vzniká pri slnení). "Cestou do kosti však môžu vápnik `odchytiť` látky, ktoré s ním tvoria nerozpustné soli. Spracovávanie cukru sa v tele nezaobíde bez vápnika, takže konzumácia priveľkého množstva rafinovaného cukru oberá o vápnik nielen zuby, ale aj kosti," dodal J. Payer.