Čerstvo nadojené mlieko bolo teplé a kĺzalo sa po jazyku

"Bolo jemné a mastné, len tak sa kĺzalo po jazyku. Je to už 30 rokov, no túto chuť som nezabudla, ešte vždy si ju pamätám," zaspomínala si pre SME na chuť čerstvo nadojeného kravského mlieka Gabina Drenčková, Bratislavčanka, momentálne žijúca na Záhorí, .

"Bolo jemné a mastné, len tak sa kĺzalo po jazyku. Je to už 30 rokov, no túto chuť som nezabudla, ešte vždy si ju pamätám," zaspomínala si pre SME na chuť čerstvo nadojeného kravského mlieka Gabina Drenčková, Bratislavčanka, momentálne žijúca na Záhorí, ktorá však ako dieťa každé leto trávila v malej východoslovenskej dedinke. Jarabina, ktorá sa nachádza len päť kilometrov od Starej Ľubovne, je dedinkou, kde ešte stále ľudia mlieko kupujú nielen v obchode, ale aj od tých, čo chovajú kravy. Aj po syr si chodia priamo na salaš k bačovi. "My sme mali dve kravy, Malinu a Margitu, no podojiť ich nebolo až také jednoduché. Keď sme im pri tom nedali najesť, ani nechceli dať mlieko," doplnila slová Gabiny jej mama, 68-ročná pani Mária, ktorá sa v Jarabine narodila. Podľa jej slov najprv musela krave vemená umyť vodou, potom si dala medzi kolená "žochtar", teda vedierko na dojenie a mohla začať. "Niektorej krave som musela tak silno stláčať vemená, kým som niečo vytlačila, že ma až ruky boleli," spomínala pani Mária. "Mliečko však bolo teplé a navrchu malo ešte penu, keď sme ho pili. U nás sa pilo mlieko vždy, keď sa varili jedlá z múky, a to bolo veru často," dodala. Kravské mlieko vydržalo čerstvé síce len dva dni, no vždy sa nejako využilo. Z ovčieho a kozieho sa vyrábal syr, zo syra bryndza a z kravského tvaroh, maslo a smotana. "Najradšej sme mali, keď sa dalo mlieko do kameninových hrncov do pivnice a na povrchu sa vytvorila hrubá vrstva smotany. Tú sme ako deti chodili tajne vyjedať."

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

ANDREA KADNÁROVÁ

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  6. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  7. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  8. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 532
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 200
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 702
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 3 895
  5. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 958
  6. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 2 824
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 803
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 469
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu