Mlieko je súčasťou ľudského jedálnička už 11-tisíc rokov

BRATISLAVA (SME - and) - Mlieko je v Európe súčasťou jedálneho lístka už 11-tisíc rokov. Vedci totiž našli jeho stopy v rovnako starých archeologických nálezoch v Británii. Tento objav znamená, že konzumácia mlieka je najmenej dvakrát taká stará, ako ...

BRATISLAVA (SME - and) - Mlieko je v Európe súčasťou jedálneho lístka už 11-tisíc rokov. Vedci totiž našli jeho stopy v rovnako starých archeologických nálezoch v Británii. Tento objav znamená, že konzumácia mlieka je najmenej dvakrát taká stará, ako sa donedávna odborná verejnosť domnievala, tvrdí dvojica britských chemikov v americkom odbornom časopise Science. Prvými známymi dôkazmi o obľúbenosti čerstvého mlieka sú písomné záznamy z Mezopotámie a maľby zo Sahary z obdobia 4000 rokov pred naším letopočtom. Vedci sú presvedčení, že ľudia chovali na Blízkom východe kozy 9000 rokov pred n. l. a dobytok 7000 rokov pred n. l., no nie ako zdroj mlieka. Aj najstaršie zachované záznamy, staroveké indické literárne pamiatky s náboženským obsahom Védy a Starý zákon, hovoria o mlieku a syre. Už pred päťtisíc rokmi mali spracovanie mlieka veľmi dobre zorganizované starovekí Sumeri v Mezopotámii. Prví roľníci chovali pre mlieko najmä kravy a kozy, kým obyvatelia starovekej Perzie nepohrdli ani mliekom ťavím. Tatári a Mongoli mali radi kobylie mlieko, z ktorého vyrábali aj kvasený alkoholický nápoj kumys. Afričania pili byvolie mlieko a obyvatelia euroázijskej tundry mlieko sobie. Dávni Vikingovia sa na svoje morské plavby zásobovali syrom a Džingischánovi vojaci dostávali prídely sušeného mlieka. Prospešné pôsobenie vareného mlieka je známe už dlho. Roku 1824 odporučil W. Dewes z Pensylvánskej univerzity prikrmovať dojčatá mliekom, ktoré bolo predtým zahriate pod bod varu a ochladené. Francúzsky vedec L. Pasteur popísal v roku 1860 vplyv pomalého zahrievania vína na jeho kvasenie. Neskôr sa tento proces uplatnil aj pri spracúvaní mlieka.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Usmrcujú sa ním baktérie, ktoré vyvolávajú tuberkulózu - kedysi veľmi rozšírenú smrteľnú chorobu.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 586
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 303
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 712
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 120
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 338
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 913
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 862
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 395
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu