Španielska kuchyňa ponúka v rôznych lokalitách veľmi rázovitú gastronómiu. Na prípravu jedál sa tradične používa olivový olej a bravčová masť, ale aj pestrá paleta ovocia a zeleniny. Pre severné Baskicko sú typické rodinné reštauračné podniky s chodmi ako marmitako (zemiaky s tuniakom) a txangurro (lastúry a morský pavúk). Podobné jedlá ponúka aj Astúria, ale má aj osobitosti, ako fabadu (jedlo z fazule a bravčoviny), syr a sidru (šumivé jablkové víno). Kantábrijská gastronómia sa špecializuje na morské a horské lahôdky, medzi ktorými vyniká hovädzie mäso, ančovy a mliečne výrobky. V Galícii treba spomenúť pote (varené mäso so zeleninou) caldeiradas (kotlíkové jedlá), chobotnice, mliečne výrobky, dezerty a zákusky. Stredozemná kuchyňa sa zakladá na ryži, ďalej na pšenici, olivách a viniči. Katalánsko je známe konzumáciou rýb, Valencia okrem nich aj známymi zeleninovými polievkami - potajes.
(ru)