STARÁ MYJAVA (TASR) - Farba, sila, aróma a chuť sú rozhodujúce kritériá piateho ročníka Koštovky páleného, ktorá sa uskutoční v sobotu v Starej Myjave. Spolu 256 pollitrových vzoriek produktov zo sliviek, marhúľ, čerešní, hrušiek, jabĺk, raže, belíc či repy bude súťažiť o prestížne umiestnenie vo svojich kategóriách a o možnosť zúčastniť sa na dražbe víťazných vzoriek. Medzi súťažnými vzorkami dominuje kopaničiarska slivovica zo všetkých obcí v okolí Myjavy, nechýba ani historická slivovica z roku 1940, ktorú zo svojho "tekutého archívu" poskytol Emil Janovic z Lubiny. Vzorky poskytli aj majitelia z Bratislavy, Nitry, Spišskej Novej Vsi a ďalších regiónov. Koštovka páleného vyvrcholí polnočnou dražbou víťazného exponátu. Minulý rok záujemca o víťaznú vzorku čerešňovice zaplatil za pollitrovú fľašku vyše 4200 korún.