BRATISLAVA (SME - tv) - Ďalšia existencia slovenských cukrovarov je vzhľadom na nedostatočnú reguláciu importu Ministerstvom hospodárstva (MH) SR vážne ohrozená. Domáce cukrovary nie sú svojimi cenami schopné konkurovať zahraničným producentom, ktorí na Slovensko dovážajú prebytkový cukor za cenu aktuálnu na svetových komoditných burzách (asi 9 korún za kilogram). Náklady na jeho výrobu z cukrovej repy v SR pritom predstavujú 15 Sk/kg. Slovenskí producenti sú teda nútení predávať pod cenu. Na základe tejto skutočnosti vykázali všetky domáce cukrovary za predchádzajúci rok záporný hospodársky výsledok. Novinárov o tom na včerajšej tlačovej besede informoval predseda predstavenstva Slovenského cukrovarníckeho spolku (SCS) Eduard Šebo. SCS preto už dlhší čas apeluje na MH SR, aby obmedzilo vydávanie licencií na dovoz tejto komodity (len do 18. marca ich ministerstvo stihlo vydať na 8160 ton). Vláda SR v roku 1996, keď bol trh zasiahnutý značným nedostatkom cukru, najprv znížila a nakoniec úplne zrušila clá na jeho dovoz. "Dnes je výška colných poplatkov na úrovni 61,3 %. Nevieme ale pochopiť funkciu 40-percentného preferenčného cla na dovoz cukru z Poľska. Cena jeho prebytkov, ktoré sa do SR dovážajú, je 8 Sk/kg a pri pripočítaní cla sa poľský cukor predáva po 12-13 Sk/kg, čo je stále lacnejšie ako slovenský (15 Sk/kg)," uviedol výkonný riaditeľ SCS Robert Straka. Domáci výrobcovia nie sú v súčasnosti schopní čeliť ani cenám cukru z krajín EÚ, kde miestne cukrovary disponujú výhodami vyplývajúcimi z dotácií vo výške 25 Sk/kg. Na tohtoročnú sezónu sa pripravuje šesť domácich cukrovarov, rok predtým ich bolo sedem. Tento pokles je zapríčinený vyhlásením konkurzu na Cukrovar Sládkovičovo zo strany veriteľov pre neplatenie záväzkov. Proces reštrukturalizácie cukrovarníckeho priemyslu bude podľa E. Šeba pokračovať. "Myslíme si, že znižovanie počtu cukrovarov je pozitívny krok a že `šestka` nie je konečná. Tento proces je i napriek zvyšovaniu nezamestnanosti neodvratný, pretože spolu so znižovaním počtu podnikov pokračuje aj proces ich rekonštrukcie a následne zvyšovania ich výrobnej kapacity," dodal. Podľa vyjadrenia E. Šeba by sa proces redukcie cukrovarov v SR mal zastaviť na čísle tri.