V trnavskom regióne pripravovali na Bielu sobotu stratené kura, v nedeľu ho dali posvätiť

Veľkonočný týždeň na Honte bol pestrý a zaujímavý. Na Kvetnú nedeľu vyšli roľníci do poľa a pri východe slnka sa snažili nasiať čo najviac obilia, aby boli klasy pevné a zdravé. Zelený štvrtok bol dňom očisty. Vtedy sa jedli len jedlá zo zelenej zeleniny,

napríklad zo špenátu. Pehavé dievky si pred východom slnka umývali tvár v potoku a odriekali zaklínaciu formulku: "Dolu moje pehynke, na moje plecinke." Tie, ktoré mali kožné choroby a bradavice, čakali na východ slnka a potočnou vodou si postihnuté miesta trikrát umývali. Zelený štvrtok sa niesol v znamení zväzovania zvonov. Na znak utrpenia Krista sa zvony nesmeli rozoznieť až do Bielej soboty. V obciach sa čas oznamoval veľkými drevenými rapkáčmi, ktoré mali aj inú dôležitú úlohu - odháňali z dediny zlé sily. Namiesto zvonov ohlasovali čas, najmä v obci Štiavnické Bane, kde sa to traduje dodnes, kukučky. Na Veľký piatok vyšiel hospodár do poľa a mlátil cepom do krtincov, aby sa krty odsťahovali a neničili budúcu úrodu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

V trnavskom regióne sa sviatky začínali týždeň pred Veľkou nocou upratovaním. Všetky miestnosti v dome vyčistili, hlinenú zem v izbách gazdinky posypali plevami alebo natreli rozdrobenou žltou hlinou a zasypali žltým pieskom. Na Veľký piatok varili šúľané rezance - šúľance, aby boli "tlsté klase". V sobotu sa pripravovalo zo žemlí, posekanej šunky, petržlenovej vňate a vajec "stratené kura". Spolu s vajíčkom pre každého člena rodiny, kúskom calty (vianočky) a soľou ho na Veľkonočnú nedeľu v košíku zaniesli na prvú rannú omšu do kostola posvätiť. Až po zjedení týchto jedál sa mohli jesť ostatné sviatočné pokrmy. Dievčatá a ženy mali pre veľkonočných kúpačov pripravené vajíčka. Farbili ich varením v žite, vo zvyšku z čiernej kávy, v cibuľovej šupke a "parádnejšie" v handričke z kašmíru alebo hodvábu.

SkryťVypnúť reklamu

(ks, TASR)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  2. Probiotiká nie sú len na trávenie
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  2. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  3. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  4. Probiotiká nie sú len na trávenie
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  6. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  7. Spoločnosť sa dištancuje od falošnej investície
  8. Potrebujete vypnúť, ale letná dovolenka je ešte v nedohľadne?
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 231
  2. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 675
  3. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 4 587
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 4 309
  5. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 4 254
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 882
  7. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 1 698
  8. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 1 443
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu