ťhodinový let z pondelka na utorok zo švajčiarskeho Zürichu do jednej z metropol Ázie a sedemhodinový časový posun trnavského znakára riadne unavili. "Túto noc už budem spať lepšie a na úvodnej päťdesiatke vyskúšam, na čo mi budú sily stačiť. Je mi fajn, ale trojdňový oddych po šampionáte v Banskej Bystrici spôsobený chorobou možno bude na výsledkoch poznať," pokračoval jeden z dvojice slovenských zástupcov na dnes sa začínajúcich IV. majstrovstvách sveta v krátkom bazéne v Hongkongu. Martina Moravcová mala na aklimatizáciu viac času, z Chicaga do dejiska MS dorazila už v nedeľu. "Už som na tunajší rytmus nabehla, ale či mám lepšiu formu ako na ME v Sheffielde, kde som bola trikrát zlatá, to si netrúfam povedať. Až prvý deň ukáže, ako na tom som," vysvetľovala zverenkyňa Steva Collinsa, ktorý ju starostlivo stráži aj v Hongkongu. Šampionát odštartujú rozplavbami o 9.00 h, Moravcová sa predstaví na krauliarskej stovke, kde vlani v Sheffielde prehrala len s Britkou Rolphovou. Anglické vydania včerajších čínskych denníkov veľa priestoru jednému z vrcholov plaveckého roka zatiaľ nevenovali. V China South Morning Post sme neobjavili dokonca ani riadok. Domorodcov včera šampionát nevzrušoval, do neskorých hodín brázdili tisícky obchodíkov a reštaurácií najrôznejšieho druhu. "Tunajšia strava je snáď najväčším chuťovým zážitkom, aký som kedy mal," rozplýval sa nad preplnenými taniermi reprezentačný tréner Róbert Pastierik. Podobné gastronomické divadlo sa vraj dá porovnať len s vlaňajším pohostením u monackého princa Alberta po jednom z pravidelných plaveckých mítingov. "Prvý deň som doprial všetkého aj Mirovi, ale na druhý už len špagety. Čas súťaží sa totiž neúprosne blíži," zasmial sa R. Pastierik, netrpezlivo čakajúc na prvý deň šampionátu, ktorý vošiel do histórie ešte pred prvým skokom do vody. V bazéne tamojšieho Collisea sa totiž predstaví rekordný počet 80 krajín. Ktovie, koľko sedadiel vo vynovenej hale zostane voľných. Najlacnejšia vstupenka na jeden deň vyjde totiž na 50 honkonských dolárov (250 Sk). Na porovnanie: za pivo sa platí 18-25 hong. dolárov, solídny obed v meste stojí 30-50 hong. dolárov, v hotelových reštauráciách treba vysoliť aj desaťkrát viac.
RASTSLAV HRÍBIK, Hongkokg