Atlantické stolovanie

Český veľvyslanec pri NATO Karel Kovanda a jeho kolegovia z Maďarska a Poľska sa 12. januára po prvý raz zúčastnili na neformálnom utorkovom obede veľvyslancov členských krajín Severoatlantickej aliancie. Usporiadal ho doma, vo vile v bruselskej štvrti ..

Český veľvyslanec pri NATO Karel Kovanda a jeho kolegovia z Maďarska a Poľska sa 12. januára po prvý raz zúčastnili na neformálnom utorkovom obede veľvyslancov členských krajín Severoatlantickej aliancie. Usporiadal ho doma, vo vile v bruselskej štvrti Uccle, ako vždy na začiatku roka generálny tajomník aliancie Javier Solana.

Tieto obedy sú v zabehnutom rytme života sídla aliancie tradične príležitosťou na prípravu stredajších zasadnutí Rady NATO. Hoci nie sú žiadnym "orgánom", účasť na nich v podstate znamená plné členstvo. "Je to niekoľkoročná tradícia, ktorá vznikla preto, aby si členovia Rady NATO mohli bez servítok a bez inštrukcií, na základe vlastnej úvahy, vymieňať názory na to, čo hýbe organizáciou," povedal Kovanda. Veľvyslancovia "pätnástky" plus generálny tajomník tak v utorok nad tanierom riešia mimo protokolu najcitlivejšie problémy, vysvetľujú stanoviská, dohadujú sa o kompromisných formuláciách a prekonávajú rozpory.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

"Obed býva veľakrát omnoho dôležitejší ako samotné zasadnutie na druhý deň," zveril sa nemenovaný diplomat v sídle NATO. Postupom času sa z utorkového obedovania stala "inštitúcia" - v súčasnosti ide v podstate o pracovné zasadanie s vopred stanoveným programom, okorenené dobrým jedlom, ktoré sa končieva neskoro popoludní, ba večer, a kde sa podľa Kovandu urobí veľa práce.

Obed organizuje každý týždeň v abecednom poradí veľvyslanec jednej členskej krajiny vo svojej rezidencii. Z popudu Nemecka sa koncom minulého roka údajne uvažovalo o zmene tejto praxe, pretože zástupcovia niektorých spojencov mali obavy, že sa im po rozšírení aliancie nevojde 19 diplomatov plus generálny tajomník Solana do jedálne. Problém bol vraj vyriešený zo spoločného vrecka - NATO kúpilo veľký stôl, okolo neho sa všetci pohodlne rozsadia. V salóniku reštaurácie v centrále NATO sa prestrie vtedy, keď by doma u veľvyslanca, ktorý je na rade, bolo príliš tesno. Variť však musí jeho osobný kuchár.

SkryťVypnúť reklamu

(ČTK)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  6. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  7. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  8. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 538
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 224
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 704
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 3 952
  5. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 954
  6. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 2 952
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 818
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 457
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu