Nadmerná konzumácia alkoholu je počas Vianoc často rozbuškou sporov v rodinách. Pred sviatkami potláčaná agresivita všedných dní vyvrie až v dňoch zdanlivej pohody, keď môže viesť ku skutočným katastrofám. Z nudy a bezmyšlienkovitosti sa v niektorých rodinách začína na Vianoce piť už od rána, upozorňuje psychologička Ch. Braunsová-Hermannová. Podľa jej slov by sa rodiny mali počas sviatkov vyvarovať príliš veľkých očakávaní, že príde niečo príjemné samo od seba. Radí naplánovať si program, čo prispieva k tomu, aby Vianoce boli naozaj rodinným sviatkom. Plán by sa však nemal riadiť televíznym programom. Najmä v čase, keď rodiny pociťujú nedostatok peňazí, je veľmi veľká možnosť rozčarovania. Ak sa nenaplnia niektoré želania detí najmä po značkovom tovare, sú na programe slzy. Psychologička pripomína, že mnohé rodiny ani nevedia s voľným časom cez sviatky zaobchádzať. Práve počas Vianoc niekde vzniká problém aj tým, že sa rúca zvyčajný kolobeh práce, školy a iných pravidelných akcií. (ČTK, r)
VŠETKO MOŽNO NAPRAVIŤ
Rozlomený piškótový korpus
Ak sa stane, že sa vám korpus rozlomí, nezúfajte. Narušené miesta potrite vaječným bielkom a pritlačte ich k sebe. Bielok zaschne a korpus bude opäť v poriadku.
Bielok sa nedá vyšľahať
Najväčšími nepriateľmi tuhého snehu sú zvyšky mastnoty alebo žĺtka v nádobe, v ktorej bielok šľaháme. Jednoduchý trik, ako bielky predsa len vyšľahať, je pridať do nich niekoľko kvapiek citrónovej šťavy alebo štipku soli.
Hotové cesto sa nedá oddeliť od formy
Niekedy postačí, keď cesto necháte poriadne vychladnúť. Ak ani to nepomôže, položte na formu mokrú utierku. O niekoľko minút sa cesto od formy oddelí.
Poleva sa láme
Ak sa poleva začne lámať, hneď ako narežeme tortu, potrite ju najprv tenkou vrstvou marhuľového lekváru. Tú nechajte zaschnúť. Až potom potrite tortu polevou, už sa lámať nebude.
Maslový krém sa zráža
Krém vložte na 30 sekúnd do mikrovlnnej rúry, potom ho dôkladne pomiešajte. Postup opakujte dovtedy, kým krém nebude dokonale hladký. Nikdy nemiešajte zmesi rôznej teploty, pretože časť obsahujúca maslo sa potom obvykle zráža a tvorí nežiaduce hrudky.
Plnka je veľmi sladká
Ak máte pocit, že tortová plnka je príliš sladká, primiešajte lyžicu citrónovej šťavy. Tá cukor viaže a zároveň dodá plnke príjemnú kyslastú chuť. Namiesto citrónovej šťavy môžete použiť aj jablčný ocot. Nepridávajte však čistú vodu, cesto by sa len rozriedilo a chuť nezmenila.
Cesto je príliš tmavé
Niekedy sa stane, že cesto je hore skoro spálené, zatiaľ čo vo vnútri ešte nie je prepečené. V tomto prípade pokryte cesto pergamenovým papierom alebo papierom na pečenie, teplotu znížte o 10° C a dopečte.
(Podľa časopisu Nejlepší recepty)