ŽILINA (SME - ru) - Kým v niektorých oblastiach Slovenska sa predajcovia kaprov sťažujú na malý záujem kupujúcich, v iných regiónoch veľký dopyt predbehol očakávania obchodníkov. Dokonca tak, že viacerí sa obrátili na českých dodávateľov, aby im v noci nadnes priviezli dodávky kaprov navyše. "Nízka cena spôsobila, že v žilinskom regióne je o kapry enormný záujem," uviedol J. Příhoda, majiteľ žilinskej firmy Eventfish, "dokonca sa bojíme, že neuspokojíme všetkých zákazníkov. Českí chovatelia by nám radi dodali ďalšie množstvá rýb, zo Slovenska sme viacerí, čo sme sa na nich dodatočne obrátili, ale oni nemajú toľko dopravných mechanizmov. Je paradox, že vlani zostalo po Vianociach veľké množstvo kaprov, preto sme tento rok doviezli menej." Nielen pre tých, ktorým sa prípadne kapor neujde, ale všeobecne pre mnohých z nás je čoraz bežnejšie, že počas vianočných sviatkov siahneme aj po mrazených rybách. Mnohí ani netušíme, že pri tomto druhu mäsa ide aj o génovo zmenené živočíchy. "Kým podávanie rastového hormónu hospodárskym zvieratám je v EÚ aj u nás zakázané, génová manipulácia je dovolená. Pri rybách je to dokonca bežné. Robia to v Taliansku, Anglicku aj inde. Väčšina lososovitých rýb dovezených na slovenský trh je génovo zmanipulovaná. Na organizmus človeka to však nemá absolútne žiaden vplyv," hovorí Příhoda. Budúca génovo zmenená ryba sa ešte v štádiu, keď je ikrou, podrobí špeciálnemu procesu - triploidizácii, čo spôsobí jej neskoršiu sterilitu. Ryba sa potom nesústreďuje na pohlavné produkty, netvorí ikry ani mlieč, lepšie rastie a má vraj chutnejšie mäso.