BRATISLAVA (SME - and) - Zásadnou zmenou životného štýlu, pri ktorej má dôležitú úlohu znížený príjem živočíšnych tukov a zvýšený príjem zeleniny a ovocia, je možné znížiť rizikové faktory kardiovaskulárnych ochorení bez farmakologických prípravkov. Vyplynulo to z výsledkov projektu Od sviatkov do sviatkov, ktorý sa v SR uskutočnil v rámci Flora poradní. "Naším cieľom bolo dokázať, že zmenená životospráva bez farmakologického zásahu môže byť dostačujúcim faktorom na zlepšenie metabolických ukazovateľov," uviedla pri tejto príležitosti MUDr. Melita Hromadová z Ústavu experimentálnej endokrinológie SAV. Odborníkom sa podarilo dosiahnuť, že v sledovanej reprezentatívnej vzorke osôb so zvýšenými hodnotami okolo 7 milimolov (mol - jednotka látkového množstva) na liter sa znížila hladina cholesterolu o 2,61 percenta. Do optimálnych hodnôt, teda pod 5,2 mmol/l sa dostali účastníci z Banskej Bystrice a Košíc, v hlavnom meste bol pokles miernejší. Za pozitívne však M. Hromadová označila, že pokles cholesterolu bol na úkor "zlého" LDL-cholesterolu, zatiaľ čo "dobrý" HDL-cholesterol mierne vzrástol. "Záujem o vlastné zdravie, a tým aj správne stravovanie, stúpa v dôsledku celospoločenských zmien, hoci sa ukázalo, že stále viac u žien, ktoré tvorili 80 percent účastníkov nášho sledovania," dodala. Podľa jej slov je celoslovenský priemer hladiny cholesterolu v krvi pod 6 mmol/l.