bravčového zo štátov EÚ. Po tom, ako skolaboval trh
v Rusku, sa totiž západní producenti snažia umiestniť prebytky svojho dotovaného mäsa na ďalších východných trhoch vrátane nášho, čím znevýhodňujú domácich chovateľov. Podľa slov ústredného riaditeľa komory Emila Dufalu za tento rok sa k nám doviezlo už 18 400 ton bravčového, o 12 tisíc ton viac ako vlani. Pritom ročná spotreba sa u nás pohybuje konštantne na hodnote 210 tisíc ton. "Požiadali sme riaditeľa Štátnej veterinárnej správy SR, aby zastavil vydávanie licencií na dovozy, a ministerstvo pôdohospodárstva, aby sprísnilo monitorovanie importu, aby cez hranice neprešlo viac mäsa," uviedol pre SME E. Dufala. Na našu otázku, či ochranné opatrenia domáceho trhu nebudú v rozpore s medzinárodnými záväzkami SR, odpovedal, že pokiaľ sú len dočasné, môžeme k nim pristúpiť. "Samozrejme, že sme Svetovú organizáciu obchodu WTO hneď informovali o našej situácii, aj prečo to takto riešime," dodal ústredný riaditeľ. Slováci napriek svojej známej slabosti pre bravčové mäso, šunky, krkovičky a podobné výrobky nie sú v ich konzumovaní v porovnaní s vyspelými štátmi žiadni mimoriadni jedáci. Kým u nás zjeme ročne asi 37 kg bravčového na obyvateľa (pred dvoma rokmi to bolo 36 kg), na západe je to 53 kíl.