l tajomstvo kvality svederníckej kapusty riaditeľ kapustárne a konzervárne AV, s. r. o., Ing. Pavol Hrebeňár. Chrumkavú pochúťku vo Svederníku vyrábajú podľa odporúčaní odborníka zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre, profesora Ivana Hričovského, len z najkvalitnejších doma dopestovaných holandských odrôd Erdeno, Stardon a Ramco. "Keby sa viac poľnohospodárov v prvovýrobe venovalo pestovaniu vybraných sort kapusty a keby sme mali ešte väčšie skladovacie kapacity, dokázali by sme našu zdravú pochúťku vyrábať takmer celý rok okrem dvoch najhorúcejších letných mesiacov, lebo na trojtýždňové kvasenie v prírodných podmienkach je potrebná stála ideálna teplota 20 až 22 stupňov Celzia," vysvetlil I. Hrebeňár. "Lepšej a kvalitnejšej kapusty vraj na svete nieto," pochvaľoval si majiteľ kapustárne Ing. Ivan Malík pred deťmi zo základnej školy z neďalekého žilinského sídliska Vlčince, ktoré vo svederníckej "fabrike zdravia" ochutnávali kyslú kapustu i pohárik čírej kapustnice. Napíšu vraj o "obyčajnej" kapuste neobyčajnú slohovú prácu. Naštudovali si aj odporúčanie uznávaného, nedávno zosnulého žilinského lekára internistu Martina Gavalca, ktorý práve kyslú kapustu zo svederníckych smrekových sudov odporúčal pre dobré zdravie nejednému svojmu pacientovi, lebo vitamíny a minerály z tejto kapusty vraj sršia zdravím. Kvasiť kapustu tento rok začali koncom augusta a doteraz na celé Slovensko dodali už takmer 2000 ton. Do Vianoc majú ešte vyexpedovať objednaných 1200 ton špeciality. JÁN FILIP