Svedernícka kyslá kapusta vraj srší zdravím

"Kým v domácich i zahraničných kapustárňach sa kyslá kapusta kvasí vo veľkokapacitných betónových bazénoch, v našej obci na Považí túto pochúťku bez akýchkoľvek chemikálií kvasíme v 76 jedinečných drevených 22-tonových sudoch z červeného smreka," prezradi

l tajomstvo kvality svederníckej kapusty riaditeľ kapustárne a konzervárne AV, s. r. o., Ing. Pavol Hrebeňár. Chrumkavú pochúťku vo Svederníku vyrábajú podľa odporúčaní odborníka zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre, profesora Ivana Hričovského, len z najkvalitnejších doma dopestovaných holandských odrôd Erdeno, Stardon a Ramco. "Keby sa viac poľnohospodárov v prvovýrobe venovalo pestovaniu vybraných sort kapusty a keby sme mali ešte väčšie skladovacie kapacity, dokázali by sme našu zdravú pochúťku vyrábať takmer celý rok okrem dvoch najhorúcejších letných mesiacov, lebo na trojtýždňové kvasenie v prírodných podmienkach je potrebná stála ideálna teplota 20 až 22 stupňov Celzia," vysvetlil I. Hrebeňár. "Lepšej a kvalitnejšej kapusty vraj na svete nieto," pochvaľoval si majiteľ kapustárne Ing. Ivan Malík pred deťmi zo základnej školy z neďalekého žilinského sídliska Vlčince, ktoré vo svederníckej "fabrike zdravia" ochutnávali kyslú kapustu i pohárik čírej kapustnice. Napíšu vraj o "obyčajnej" kapuste neobyčajnú slohovú prácu. Naštudovali si aj odporúčanie uznávaného, nedávno zosnulého žilinského lekára internistu Martina Gavalca, ktorý práve kyslú kapustu zo svederníckych smrekových sudov odporúčal pre dobré zdravie nejednému svojmu pacientovi, lebo vitamíny a minerály z tejto kapusty vraj sršia zdravím. Kvasiť kapustu tento rok začali koncom augusta a doteraz na celé Slovensko dodali už takmer 2000 ton. Do Vianoc majú ešte vyexpedovať objednaných 1200 ton špeciality. JÁN FILIP

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 593
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 322
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 716
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 136
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 346
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 889
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 876
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 381
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu