í, alebo tento proces spomalí a zastaví. Uviedol to vo svojej prednáške v rámci konferencie diétnych sestier v Starej Lesnej MUDr. I. Beňo z Výskumného ústavu výživy. Podľa neho môže byť urýchľovačom procesu zvýšený príjem energie, predovšetkým z nasýtených živočíšnych tukov, soľ a alkohol. Opačný účinok má dostatočný príjem ochranných látok a vláknin v zelenine, ovocí či obilninách. Z hľadiska primárnej prevencie vzniku rakoviny je nevyhnutné dodržiavať zásady správnej výživy. "Znamená to uprednostňovať nenasýtené rastlinné tuky a rybí tuk, znížiť konzumáciu výrobkov z bielej múky, údených potravín a alkoholu," poznamenal I. Beňo a zdôraznil, že len dostatočne pestrý sortiment požívatín zabezpečí optimálny príjem vitamínov, minerálov a iných živín.