Až 342 prípadov salmonelózy na 100 tisíc obyvateľov prisúdilo vlaňajšku smutne prvé miesto medzi poslednými 20 rokmi. Situácia sa vraj rapídne nezlepší ani tento rok. Podľa vedúcej oddelenia epidemiológie Štátneho zdravotného ústavu SR Z. Krištúfkovej sú hlavnými príčinami vzniku salmonelových ochorení nedostatočná tepelná úprava mäsa a vajec, ich nesprávne skladovanie a nedostatočná hygiena pri príprave jedál. Minulý týždeň sa epidémie salmonelóz objavili v štyroch okresoch Slovenska. V bratislavskom Národnom ústave tuberkulózy a respiračných chorôb ochorelo 33 osôb (26 pacientov a 7 zamestnancov). Pravdepodobne sa nakazili z majonézového šalátu kúpeného v nemocničnom bufete. Rovnaké ochorenie postihlo aj 25 detí základnej školy v Šali, okres Galanta. V tomto prípade zrejme z obeda v školskej jedálni. V okrese Martin na salmonelózu ochorelo 13 z 50 svadobčanov po hostine v hoteli Turiec, ktorí konzumovali zeleninový a zemiakový šalát s majonézou a morčacie prsia v alobale. Na svadbe sa zúčastnil aj hlavný hygienik SR MUDr. I. Rovný. "Nič sa mi však nestalo a pokiaľ viem, ťažkosti nemali ani ženích s nevestou," povedal. Ako však dodal, morčaciemu mäsu sa vyhol, pretože sa mu zdalo "podozrivé na prvý pohľad". Salmonelóza neobišla ani 29 divákov na futbale v Spišskom Hrhove v okrese Prešov, ktorí neodolali bôčiku s vaječnou plnkou. ANDREA KADNÁROVÁ