v Lakšárskej Novej Vsi či na Tomkoch. Konzumácia týchto húb však nie je zdraviu škodlivá. Limit sa totiž stanovuje oveľa nižší, ako je prah nepriaznivých účinkov na ľudský organizmus, a okrem toho huby jeme len počas sezóny a v minimálnych množstvách," zdôraznil vedúci Centra ochrany zdravia pred žiarením ŠZÚ Peter Gaál. Rádioaktivita nameraná v Studienke dosiahla hodnotu 1590 bequerelov (jednotka rádioaktivity - pozn. red.) na kilogram cézia 137, pričom limit pre krajiny EÚ je 1300 Bq/kg Cs 137. V ČR podľa P. Gaála v roku 1996 namerali až 2600 Bq/kg Cs 137, rok predtým bolo rozpätie na rozličných miestach ČR od 3,8 do 5300 Bq/kg Cs 137. "Dosiahnutie hodnoty určenej EÚ však ešte neznamená poškodenie zdravia. Okrem toho tieto výsledky treba chápať ako charakteristiku lokality z hľadiska rádioaktivity, a nie ako charakteristiku húb," dodal P. Gaál.