Agentúra SITA včera priniesla správu, že v oblasti Studienky na Záhorí nameral Štátny zdravotný ústav SR zvýšené hodnoty rádioaktívnych látok v sušených suchohríboch hnedých. Rádioaktivita dosiahla hodnotu 1590 bequerelov (Bq - jednotka rádioaktivity - pozn. red.) na kilogram cézia 137, pričom limit pre krajiny EÚ je 1300 Bq/kg Cs 137. Pre laika vyznie táto informácia dosť hrozivo. Vedúci Centra ochrany zdravia pred žiarením Štátneho zdravotného ústavu (ŠZÚ) SR Peter Gaál pre SME povedal, že situácia nie je taká zlá, ako ju podala agentúra SITA. "Všetky spomínané namerané údaje sú také nízke, že ľudskému zdraviu nemôžu ublížiť, pre človeka sú neškodné. Merania sa netýkajú iba týchto dní, ide o dlhodobý jav." P. Gaál zdôraznil, že odberové miesta sú aj v iných častiach Slovenska a všade je situácia rovnaká. "Ja sám som vášnivý hubár, a ani keby som nejedol nič iné, len tieto huby, nič sa mi nestane," ubezpečil nás. Na otázku SME, prečo sa monitorujú práve huby, poznamenal, že "už od roku 1986, keď sa stala černobyľská havária jadrovej elektrárne, sa potraviny a požívatiny určené na export hodnotia z hľadiska ich kontaminácie rádioaktívnymi látkami (najmä izotopmi cézia) a medzi vzorkami sa pravidelne objavujú aj sušené
huby". Európska únia v stredu oznámila, že posilnila kontrolu pri dovoze húb z východnej Európy. Podľa odborníkov však huby nie sú základnými potravinami a konzumujú sa sezónne v malých množstvách, preto nie sú veľkým zdrojom rádioaktivity.
(and)