BRATISLAVA (SME - r) - Dominantným alergénom v ovzduší v súčasnosti sú spóry rôznych druhov plesní, ktoré u precitlivených osôb vyvolávajú alergické reakcie. Osoby alergické na spóry plesní by sa mali vyhýbať vlhkým miestam, či už v prírode, alebo v domácnostiach. Tiež si treba dávať pozor pri konzumácii potravín, ktoré obsahujú plesne, ako napríklad rôzne druhy plesňových syrov, pretože po ich konzumácii môže u precitlivených jedincov vzniknúť alergická reakcia. Ak sa objaví pleseň na bežných poživatinách, treba sa ich ihneď zbaviť. Okrem spór týchto plesní sú nebezpečné aj mykotoxíny - jedovaté substancie, ktoré produkujú niektoré druhy plesní a ktoré dokážu spôsobovať rôzne ochorenia pečene, obličiek ba aj nervov. Sú to najmä plesnivé mliečne výrobky, zmäknuté ovocie, mäkký čerstvý syr, marmeláda, krajce chleba, orechy a koreniny. Ak sa na týchto potravinách čo len objaví pleseň, v žiadnom prípade nie je vhodné ich konzumovať.