Kto a kedy uvaril prvé pivo, nie je známe. Podľa opísaných surovín a spôsobu výroby však možno povedať, že nápoj podobný dnešnému pivu varili už v 7. tisícročí pred Kristom, ako o tom hovoria babylonské povesti. Skutočný hodnoverný doklad o varení piva však pochádza spred 6000 rokov zo Sumeru, kde sa pivo pripravovalo ako obetný nápoj pre bohyňu Ninu. Myšlienka domáceho pivovaru v Dunajskej Strede vznikla niekedy koncom roku 1993. Pivo Jäger, varené podľa bavorskej receptúry, sa tu v kadiach kvasilo asi do konca roku 1996. Potom spoločnosť, ktorá tento pivovar obhospodarovala, zanikla a zaniklo i pivo Jäger. Až na jar tohto roka sa v pivovare pohli stojaté vody a začalo sa znovu variť pivo pod názvom Amor. Žiaľ, prvé skúsenosti, ktoré nová spoločnosť Meštiansky pivovar Dunajská Streda získala, nie sú najoptimistickejšie. Jednoducho, čerstvé neodfiltrované pivo, ktoré sa tu vyrába, akosi nejde na odbyt. Chýba tradícia. V Dunajskej Strede vôbec nemajú odberateľa, no a v okrese ho dodávajú asi do piatich obcí. Väčší záujem je z okresov Komárno a Galanta. Kapacita pivovaru sa teda využíva len na 15 až 20 percent, čo je veľmi málo na to, aby bol pivovar ziskový. Pritom však práve nescedené pivo je veľmi zdravé. Je plné vitamínov E a B, napomáha najmä mužom pri zvyšovaní potencie, dodáva chuť do jedla a čo je tiež nezanedbateľný fakt, môžu ho piť i cukrovkári. V Nemecku a v Holandsku je to jeden z najobľúbenejších druhov piva. Ako nám prezradil majster varič Juraj Molnár, našich pivárov asi od tohto piva odrádza práve fakt, že kvasinkové pivo pred poslednou filtráciou je zakalené a má aj inú chuť ako pivo scedené. Po ochutnávke zisťujeme, že chuťou a buketom skutočne pripomína známe značky, ale je ľahšie. Má menší obsah alkoholu, pretože do mladiny nie sú pridávané dodatočne žiadne cukry a ani rôzne chemikálie. Z tohto piva zaručene nerozbolí človeka hlava.
ŽITNÝ OSTROV,
Dunajská Streda