, vraj smotánka, nie je celkom v pohode, ktovie, aká klíma bude po voľbách. Do čerta s politikou, priatelia - pozývam vás na zmrzlinu do zmrzlinového salóna - Coromoto, v Meride vo Venezuele. Majiteľ, 68-ročný portugalský imigrant Silva Oliveira, sa rozhodol vyrobiť niečo, čo svet ešte nevidel, vlastne neochutnal, a ignoroval priateľov, vrátane manželky, ktorí si mysleli, že sa úplne zbláznil. Najprv počul o avokádovej zmrzline, a tak to skúsil. Vôbec to nebolo jednoduché. Zmrzlina totiž kryštalizovala, a tak vyhodil 50 kg zmesi, kým sa to podarilo! A potom začal experimentovať a - bingo! Tak čo, dáme si? Skúsime zmrzlinu z tresky? Alebo radšej tú cibuľovú, špenátovú, či najpredávanejšiu zmrzlinu zo zomletej vyprážanej bravčovej kožky? Exotický zmrzlinový salón skutočne ponúka pochúťky s príchuťou mrkvy, paradajok, kukurice, fazuľky, cesnaku, rôznych morských potvoriek, aromatickú zmes z ružových lupienkov, ale aj šampanskú a feferónovú zmrzlinu. Áno, tá posledná aj páli. Vraj väčšina zmrzlín nie je vôbec tak odporná, ako by sa pozdávalo. Pstruhová zmrzlina je pikantná a lahodná, ak vám neprekážajú kúsočky zomletej ryby v zmesi. Je to jednoducho neuveriteľné, ale keď naberiete odvahu, s prekvapením zistíte, že kombinácie sú neobyčajne lahodné. Jedna lyžička hovädzej a druhá pivnej, alebo rybacej a šampusovej. Trochu čudné? No a čo! Nežijeme v čudesnom svete? Ešte ste si nevybrali? Ja som sa už rozhodla. Dám si "kávovú a ženskú vôňu", zmrzlinu, ktorá je vraj zmesou kávy a likérov.
Keď Oliveira začínal, venezuelská SOI-ka vystrčila svoj nos v obave, že by táto zmrzlina mohla byť nebezpečná a zobrali si vzorky na testovanie v laboratóriu. Chemici nikdy neuverejnili svoje nálezy a práve ich zásah zväčšil okruh zákazníkov. Všetky recepty sú prísne stráženým tajomstvom. Ryby, mäso a špagety sa varia v zadnej miestnosti plnej záhadných byliniek. Ak nechcete experimentovať, Coromoto ponúka aj tradičné príchute, ako čokoládovú, vanilkovú a rôzne ovocné zmesi, ktoré pýtajú zvyčajne iba deti.
Nikde na svete nejestvuje zmrzlinový salón, ktorý ponúka 709 druhov zmrzliny. A tak sa dostal aj do Guinnessovej knihy rekordov!
Merida je romantické mestečko s najdlhšou a najvyššou káblovou lanovkou, ktorú ročne navštevujú turisti z celého sveta. V rekordnom dni tak vraj Oliveira predal 1800 porcií v priebehu 8 hodín, teda jednu zmrzlinu za každých 16 sekúnd. Posledná fantázia v salóne Coromoto sa volá "France `98" na počesť majstrovstiev sveta. Kto by nechcel ochutnať zmrzlinu zo šampanského, brandy, vína, mandlí a orieškov? Tak čo, pôjdeme?
Autor: Podľa zahraničnej tlače - emb