ového úseku.
Pracovný úsek tvoria dva valce rôzneho priemeru spojené kónickým priechodom. Dĺžka úseku je 8,6 m, najväčší priemer dosahuje hodnotu 4,15 m. Valec nadväzujúci na prechodový úsek je menší. Vnútorný priestor menšieho valca predstavuje tzv. služobnú zónu, odkiaľ kozmonauti riadia stanicu, čiže v tejto časti pracovného úseku sú ovládacie pulty, dve kreslá pri hlavnom riadiacom pulte a ostatná strategická technika. Objemnejší valec je zariadený ako obytná zóna. Do bočných stien konštruktéri zabudovali dve individuálne kabínky - spálne. Sú oddelené od ostatného priestoru zvukotesnými závesmi. Každá z nich je vybavená priezorom, vertikálne zaveseným spacím vakom, sklopným stolíkom, zrkadlom, osvetlením, ventiláciou a prostriedkami osobnej hygieny. Blízko kabínky, na pravej stene, majú kozmonauti jedáleň. Odklápacie veká jedálneho stola pre štyri osoby slúžia na fixáciu potravín. Vedľa nich sú tam ešte záklopky odpadkových nádob. Vo vnútri stola je inštalovaný elektrický ohrievač. Na protiľahlej stene majú kozmonauti k dispozícii chladničku i odklápací stôl s náradím pre opravárske práce. K vybaveniu obytnej zóny patrí umyváreň, toaleta, zberače odpadkov, nádrže s vodou, ventilátory a vstavaná skriňa pre ukladanie predmetov osobnej potreby. Pod podlahou je komora na odstraňovanie odpadkov zo stanice. Pre lepšiu orientáciu v pracovnom úseku majú podlaha, strop a bočné steny iné zafarbenie.
Na zabezpečenie životných podmienok je potrebný systém zásobovania vodou. Hlavnú zásobu predstavuje pozemská voda konzervovaná prísadou iontov striebra. Takto upravená voda sa plní do desaťlitrových nádrží a môže sa skladovať až jeden rok. Na palube stanice Mir sa tiež predpokladá regenerácia vody z atmosférickej vlhkosti, obdobne ako to bolo na Saľute 7. Denná norma spotreby vody na jedného kozmonauta je približne 2 litre. Podľa smerníc lekárov jedia kozmonauti počas dňa štyrikrát. Majú odporučených niekoľko variantov denných dávok potravín, pričom jedálny komplet obyčajne obsahuje tuby, plechovky s konzervovanými produktami, chlieb, ovocie, zeleninu, čaj a kávu. Dehydrované potraviny sa pred použitím zalievajú studenou nebo horúcou vodou zo systému regenerácie vody. Na ukladanie potravín slúži palubná mraznička, v ktorej je pri teplote -3 až -10 'C možné skladovať asi 40 kg rôznych produktov. "Umývadlo" tvorí plášť s bočnými výrezmi pre ruky a horným otvorom pre tvár. Norma spotreby vody na umývanie je pre každého kozmonauta iba 0,3 l denne. Ako umývací prostriedok používajú napustené špongie. K hygienickému vybaveniu patria komplety spodnej bielizne a športového oblečenia, prostriedky osobnej hygieny, vysávač a vlhké prachovky.
Výkonné centrum stanice predstavuje komplet siedmich počítačov, ktoré umožňujú maximálne automatizovať riadenie letu, činnosť palubných systémov a vedeckej aparatúry podľa zadaného programu. Kontrola a analýza ich stavu, zobrazovanie inštrukcií a ďalších potrebných informácií, zabezpečenie dialógového režimu práce a ďalšie sa realizujú pomocou displejov a klávesníc. Keď je nutné operatívne zasahovať do programu uloženého v pamäti počítača, môžu to zariadiť špecialisti v centrále na Zemi bez priamej účasti posádky, ktorá sa v prípade, že sú systémy v poriadku, môže nerušene venovať vedeckým výskumom. S palubnou automatikou sú napríklad prepojené pulty povelovej a výstražnej signalizácie, riadenie motorovej jednotky a systémov elektrického zásobovania, osvetlenie, odstraňovanie odpadov, termoregulácia, regenerácia vody a zaistenie výstupu kozmonautov do voľného kozmu.