V nepoužívaných chodbách Bane Nováky, kde už približne šesť rokov pestujú vo veľkom hlivu ustricovitú, pokračujú aj v pokusnom pestovaní japonskej huby šiitake. Prvé plodnice získali začiatkom tohto roka. Odvtedy, ako prezradil otec myšlienky pestovať huby v banských podmienkach, vedúci VIII. ťažobného úseku Igor Čurila, zbierali úrodu už niekoľkokrát. Vždy to však bolo iba zopár kilogramov. Presvedčili sa však, že tejto hube, ktorej v Japonsku ročne dopestujú viac ako 200 tisíc ton, sa bude dariť aj na Slovensku. Musia však najprv „vychytať všetky muchy“, ako to bolo aj v prípade hlivy ustricovitej, ktorej v súčasnosti dopestujú takmer päť ton mesačne. Šiitake sa považuje za najvzácnejšiu priemyselne pestovanú hubu na svete. Cení sa predovšetkým pre obsah látok podporujúcich imunitný systém ľudského organizmu, obsahuje látky znižujúce cholesterol a je údajne účinná v boji proti všetkým civilizačným chorobám, vrátane rakoviny. Jej slovenský botanický názov je húževnatec jedlý (Lentimus edodes). Rastie voľne v prírode v miernom a subtropickom pásme. Podľa dostupných údajov ju Japonci pestovali už v období pred naším letopočtom. Veľké plantáže šiitake sú aj v Číne a ďalších východných krajinách. V posledných rokoch ju začali pestovať aj v USA, vo Francúzsku, Nemecku a najnovšie aj v Anglicku. Z tejto ostrovnej krajiny si I. Čurila zadovážil aj prvú sadbu. Húževnatec sa trochu podobá podpňovke, ktorá hojne rastie na dreve listnatých stromov aj v slovenských lesoch. Jej klobúk však je tmavohnedý, bez šupiniek a mäsitejší. Podľa Igora Čurilu je to veľmi chutná huba a ako sám vyskúšal, dá sa upravovať na všetky kuchynské spôsoby. (TASR)