BRATISLAVA (SME - gub) - Od prvého januára 1996, teda vyše dvoch rokov, platí v Slovenskej republike kvalitatívna norma, platná pre krajiny Európskej únie, pokiaľ ide o obsah somatických buniek v mlieku. Sú to bunky dvoch skupín - časť vystiela mliečne kanáliky dojnice, druhá skupina sa dostáva do mlieka z krvi. Ich zvýšený počet môže svedčiť o chorobe dojnice, a teda o zníženej kvalite mlieka. Riaditeľ kancelárie Slovenského mliekarenského zväzu J. Bročko komentoval uvedenie tejto normy do praxe ako mierny predstih slovenského poľnohospodárstva na ceste do Európy. Pri obsahu mikroorganizmov je porovnanie ťažké, pretože každý štát má vlastnú normu, pričom aj v jej rámci si zmluvami s producentom mlieka stanovujú mliekarne vlastné limity. Nemožno vo všeobecnosti konštatovať, že jedno mlieko je kvalitnejšie a druhé menej kvalitné - záleží na tom, z ktorého hľadiska sa porovnáva. "V niektorých kategóriách vďaka prísnym normám platným v SR znesú naše mliečne výrobky prísne kritériá uplatňované aj v tých najvyspelejších krajinách," informoval nás Ing. M. Kološta z Výskumného ústavu mliekarenského v Žiline. Ide o niektoré cudzorodé látky v mlieku a výrobkoch z neho, ako napríklad ťažké kovy, chemické a cudzorodé látky a podobne. V mliečnych výrobkoch slovenského pôvodu je podľa niektorých porovnaní aj nižšie množstvo konzervačných látok a prísad. Známa je aj vyššia senzorická (chuť a vôňa) kvalita slovenských mliečnych výrobkov, dodáva Ing. J. Bročko.
Autor: SME-gub