Igora Bukovského z Nadácie Zdravé srdce Európy je vstrebateľnosť vápnika z mlieka len asi 20-percentná. Podľa Bukovského mlieko nie je žiadnym vynikajúcim zdrojom vápnika. Okrem toho obsahuje alergény - látky, ktoré spôsobujú alergie. "Ak deti dostanú predčasne ako náhradu za materské mlieko kravské, sú skoro vystavené silnému alergénu, ktorý sa nachádza v kravskej bielkovine. Ďalší z dôvodov, prečo mlieko nie je ideálnym pre človeka, je skutočnosť, že obsahuje cukor - laktózu, ktorú 40 až 70 percent populácie nedokáže v črevách spracovať. To sa môže prejaviť tráviacimi ťažkosťami, hnačkami, zápchami a podobne," dodal I. Bukovský. Podľa jeho slov sa dajú tieto problémy čiastočne riešiť kvasením mlieka na mliečne výrobky. Ak ich však človek konzumuje, mal by zvoliť nízkotučné. Obsah tuku a cholesterolu v nich totiž pôsobí na organizmus tiež negatívne. I. Bukovský tvrdí, že mlieko nie je nápojom, ale potravinou, pretože bielkovina, ktorá sa v ňom nachádza, sa v žalúdku zráža na tvaroh a ten si s ňou musí poradiť, stráviť ju. Ďalším negatívom mlieka je obsah chemických látok, ktorými ľudia zamorujú potravinový reťazec. "Mlieko kravy je vo výžive človeka z morálneho hľadiska akoby neprávom. Krava najskôr musí byť umelo inseminovaná a teliatko sa jej odníme, aby mlieko nevypilo. Mlieko určené teliatku si človek, ktorý takto z kravy spravil továreň na mlieko, necháva pre seba," zdôraznil I. Bukovský.