BRATISLAVA (SME - r) - Na začiatku storočia malo alergie len jedno-dve percentá ľudí, od druhej svetovej vojny začal ich počet narastať a dnes je každý tretí obyvateľ našej planéty alergikom. Rozdiely medzi štátmi nie sú veľké, ale všade sa vyskytuje najviac peľových alergií. Preto sú práve v týchto dňoch, keď kvitnú trávy a buriny, ambulancie alergológov preťažené. Pribúda aj polyalergických a potravinových alergií. Odborníci vedia, že to ovplyvňuje zhoršujúce sa životné prostredie a iné potravinové zvyky. Žiadna potravina dnes nie je bez chémie, a tomu sa bráni náš imunitný systém. Samovyliečenie je veľmi vzácne, čiastočne sa môže stať, že sa alergia otupí vekom. Lieky - antihistaminiká - neliečia, ale pomáhajú utlmiť najhoršie reakcie. Na predchádzanie chorobe je však dobré vedieť niektoré pravidlá. Predispozícia na alergiu je dedičná, kto nechce mať dieťa alergika, nemá ho splodiť s alergikom. Mamička by nemala počas tehotenstva fajčiť, mala by čo najdlhšie dojčiť, dieťaťu nedávať alergénne potraviny - pomaranče, čokoládu, orechy. Nevhodné sú tiež morské ryby, mlieko, vajcia... Treba sa vyhýbať alergénom, podchytiť alergiu v zárodku a liečiť ju u odborníka.