BRATISLAVA (SME - ru) - Konzumovanie psieho mäsa nie je problematické z veterinárneho alebo hygienického hľadiska, je to neprípustné z etických dôvodov. Uvádzajú to odborníci, na ktorých sme sa obrátili v súvislosti s prípadom nakazenia vyše 200 ľudí trichinelózou po tom, ako požili klobásy zo psieho mäsa. Spomínaná infekcia má pôvod v okrese Brezno. Podľa informácií polície psie mäso spolu s bravčovým použil súkromný výrobca na výrobu asi 40 kg klobás ešte vo februári a momentálne sa rozhoduje, či sa začne aj trestné stíhanie. "Psie mäso u nás nepovažujeme za jatočné, nie je určené pre ľudský konzum," uviedol pre SME námestník ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej správy Jozef Kubinec, "je to dané našou históriou. Pes je u nás spoločenské zviera. Zato napríklad v Kórei sa psy chovajú aj na jatočné účely. U nás však nemáme ani predpisy na jeho spracovanie." Podľa slov námestníčky Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej inšpekcie Veroniky Janošovičovej, ak je pes zdravý a niekto si z neho vyrobí klobásu, nič sa nestane, len to nesmie dávať do obehu v obchodnej sieti. "Prípad psích klobás z Valaskej súvisí s miestnymi fašiangovými zvyklosťami," dodala. Ako uviedol výrobný námestník mäsokombinátu L. Kabát Bratislava Ján Beňadik, s výrobkami zo psieho mäsa sa zatiaľ nestretol. "Pokiaľ ide o čierne zabíjačky, pri ktorých sa často v hrozných hygienických podmienkach vyrába a dáva do obehu množstvo výrobkov s nízkymi cenami, situácia je katastrofálna," uzavrel J. Beňadik.
Autor: SME-ru