Jedenie psieho mäsa je skôr etický problém

BRATISLAVA (SME - ru) - Konzumovanie psieho mäsa nie je problematické z veterinárneho alebo hygienického hľadiska, je to neprípustné z etických dôvodov. Uvádzajú to odborníci, na ktorých sme sa obrátili v súvislosti s prípadom nakazenia vyše 200 ľudí ...

BRATISLAVA (SME - ru) - Konzumovanie psieho mäsa nie je problematické z veterinárneho alebo hygienického hľadiska, je to neprípustné z etických dôvodov. Uvádzajú to odborníci, na ktorých sme sa obrátili v súvislosti s prípadom nakazenia vyše 200 ľudí trichinelózou po tom, ako požili klobásy zo psieho mäsa. Spomínaná infekcia má pôvod v okrese Brezno. Podľa informácií polície psie mäso spolu s bravčovým použil súkromný výrobca na výrobu asi 40 kg klobás ešte vo februári a momentálne sa rozhoduje, či sa začne aj trestné stíhanie. "Psie mäso u nás nepovažujeme za jatočné, nie je určené pre ľudský konzum," uviedol pre SME námestník ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej správy Jozef Kubinec, "je to dané našou históriou. Pes je u nás spoločenské zviera. Zato napríklad v Kórei sa psy chovajú aj na jatočné účely. U nás však nemáme ani predpisy na jeho spracovanie." Podľa slov námestníčky Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej inšpekcie Veroniky Janošovičovej, ak je pes zdravý a niekto si z neho vyrobí klobásu, nič sa nestane, len to nesmie dávať do obehu v obchodnej sieti. "Prípad psích klobás z Valaskej súvisí s miestnymi fašiangovými zvyklosťami," dodala. Ako uviedol výrobný námestník mäsokombinátu L. Kabát Bratislava Ján Beňadik, s výrobkami zo psieho mäsa sa zatiaľ nestretol. "Pokiaľ ide o čierne zabíjačky, pri ktorých sa často v hrozných hygienických podmienkach vyrába a dáva do obehu množstvo výrobkov s nízkymi cenami, situácia je katastrofálna," uzavrel J. Beňadik.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Autor: SME-ru

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 611
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 363
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 723
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 190
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 380
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 809
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 905
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 339
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu