ou podmienkou pre rentabilitu výroby cukru je dohoda o cene cukrovej repy pri splnení požiadavky na jej cukornatosť. Zo správ vyplýva, že tohoročné dohody o cene sa ťažko dosahovali. Na konci kampane mnohé cukrovary nedokázali pestovateľom za cukrovú repu zaplatiť v skôr dohodnutej výške. Spomedzi krajín CEFTA slovenské cukrovary predávajú najlacnejší cukor, ale pomerne veľa platia za cukrovú repu poľnohospodárom. Niektorí cukrovarníci sa domáhali prijatia trhového poriadku pre cukor ako zákonnej normy, čoskoro sa ukázalo, že takáto norma by mohla byť v rozpore s Ústavou SR. Cukrovarníci priznávajú, že v efektívnosti a produktivite ôsmich slovenských cukrovarov existujú významné rozdiely. Neoficiálne sa hovorí, že dva cukrovary pre neefektívnosť alebo pre dlhy by mohli byť zatvorené.
Na trh s cukrom vplýva správanie sa výrobcov nealkoholickýcnápojov najmä tým, aký podiel nápojov vyrábajú s umelými sladidlami, koľko a či zo zahraničia kupujú koncentráty obsahujúce cukor. Cukrovarníci žiadajú úrady, aby bola regulovaná výroba izoglukózy z kukuričného škrobu, ktorá nahrádza cukor. Proti prijatej minimálnej cene cukru vystúpil Protimonopoplný úrad SR. Ten tvrdí, že trh s cukrom treba regulovať na vstupe cukrovarov určením množstvových kvót cukrovej repy pre jej spracovanie jednotlivým cukrovarom a tiež určením minimálnej ceny cukrovej repy. Protimonopolný úrad navrhol, že vypracuje trhový poriadok pre cukrovú repu tak, aby bol konformný so slovenským právnym poriadkom. Cukrovarníci to odmietli. Proti stanoveniu minimálnej ceny cukru sa postavila Asociácia výrobcov nealkoholických nápojov, lebo im vzrástla cena dôležitej vstupnej suroviny, prv totiž výrobcovia nápojov kupovali cukor aj po 11 Sk. Je pozoruhodné, že proti stanoveniu minimálnej ceny sa neozvali spotrebiteľské združenia. Na Slovensku je stále prebytok cukru, ktorý vznikol kumuláciou prebytkov z dvoch posledných kampaní vo výške celkom 70 tisíc ton, predstavuje to takmer tretinu slovenskej spotreby cukru. Vzhľadom na svetové ceny cukru 260 USD za tonu by bol export cukru rentabilný len s výdatnou štátnou cenovou intervenciou.