BRATISLAVA (SME - ru) - V súvislosti s kvalitou výrobkov na našom trhu odštartovala Slovenská obchodná inšpekcia (SOI) v priebehu tohto štvrťroka (apríl-jún) vo všetkých krajoch prieskumnú akciu. "Chceme zistiť, aká je sortimentná skladba výrobkov v jednotlivých krajoch a ktoré výrobky spĺňajú požiadavky medzinárodných ISO noriem," hovorí riaditeľ Ústredného inšpektorátu SOI Albín Sladovník, "pokiaľ ide o škálu a sortiment výrobkov, je slovenský trh obsadený v plnom rozsahu. Teraz však chceme spotrebiteľa viac nasmerovať na informáciu o tovare, aby sa výberom orientoval na kvalitu. Zoberte si napríklad obyčajný paradajkový džús, koľko druhov ich je tu. Možno je medzi nimi taký, ktorý sa trebárs niekde v Taliansku predáva za babku, lebo je menej kvalitný, tu je však liter za 30-40 korún, a nemusí spĺňať najvyššie parametre, nikto nevie, či sa nevyrába na podradnejšej farme bez garantovanej kvality." Na otázku SME, ako k nám prenikajú nekvalitné produkty, keď všetky musia mať certifikáty zo skúšobní, riaditeľ odpovedal: "Stačí, ak dovážaný tovar vyhovie slovenským technickým normám. Tie nemusia byť zhodné s medzinárodnými ISO normami, ktoré sa už používajú v mnohých štátoch, ale u nás ešte nie sú záväzné. Trebárs z 20 druhov zaváraných fazúľ môže spĺňať medzinárodné ISO normy len 5, ostatné môžu obsahovať napríklad prísady - poznáme ich pod označením s písmenom E - a pritom výrobok má náš certifikát." Problém môže byť aj v tom, že predložená vzorka síce dostane certifikát, ale ďalšie rovnaké dovezené výrobky nemusia mať rovnakú kvalitu.
Autor: SMe-ru