Nadrobno pokrájame cibuľku (možno nahradiť pórom) a kyslé uhorky, pridáme mrkvu, hrášok, citrónovú kôru, šťavu z pol citróna, soľ, podľa chuti koreniny, horčicu. Potom pridáme na tvrdo uvarené olúpané a nakrájané vajcia, zľahka vmiešame biely jogurt. Šalát podávame vychladený, posypaný nadrobno nakrájanou pažítkou k šunke, alebo ho upravíme ako súčasť studenej misy.
Syrovo-orechová roláda
Dva smotanové syry vymiešame do penista so 70 g masla. Pridáme 50 g mletých orechov, dve lyžice strúhaného chrenu, soľ, podľa chuti korenie a kápiu. Plátky syra eidam asi 200 g úhľadne naukladáme na alobal, natrieme pripravenou plnkou, zľahka zavinieme a dáme stuhnúť do chladničky. Pred podávaním roládu šikmo nakrájame a ozdobíme.
Vajko-zajko
Vajcia uvaríme natvrdo a hneď ochladíme, aby sa ľahšie lúpali. Spodok zrežeme tak, aby vajce pevne stálo, alebo na polovice, podľa toho, či bude viac ležiacich alebo stojacich zajkov. Z plátka šunky alebo salámy vykrojíme tvar zajačích uší, ktoré pomocou ostrejšieho noža nasadíme do časti vajíčka. Namiesto očí vtlačíme do vajíčka čierne alebo celé korenie či klinčeky, horčicou namaľujeme fúzy, vzadu chvost a do nakrojeného pyšteka vložíme zajkovi pažítku. Vajko-zajko poteší najmä deti na mise medzi zemiakovým šalátom ozdobeným kvietkami, povykrajovanými malými formičkami na pečivo z plátkov uvarenej cvikly. Dobre vyzerá i na kopčekoch vajcového šalátu navŕšeného na umytých listoch hlávkového šalátu.
Veľkonočná plnka s údeným
Na kocky nakrájame 5 žemlí a namočíme do mlieka tak, aby sa úplne nerozmočili. Vyžmýkame a pridáme k nim 30 dkg na jemno nakrájaného údeného mäsa, 4 dobre ušľahané vajcia, koreniny, petržlenovú vňať, citrónovú kôru, ak je zmes riedka, 2-3 lyžice hladkej múky. Pekáč vytrieme masťou, vysypeme strúhankou a zmes, pokrytú na povrchu do tvaru kvietka naukladanými plátkami údenej slaniny, upečieme do ružova. Podávame teplé i studené ako prílohu k šunke s cviklou a chrenom.
Šarišský chriň
Cviklu uvaríme v tlakovom hrnci (ušetríme plyn či elektrinu). Vychladnutú očistíme a nastrúhame na čo najjemnejšie. Pridáme soľ, cukor, mletú rascu, korenie, na jemno nastrúhaný chren a ocot. Premiešame a necháme aspoň 1-2 dni odstáť na chladnom mieste. Chutí k šunke i klobásam.
Moravské judáše
Kilogram zohriatej múky zarobíme kváskom so 4 dkg droždia, pridáme 12 dkg rozpusteného masla, 10 dkg cukru (časť vanilkového), 1 lyžičku soli, citrónovú kôru. Ak je cesto prihusté, prilejeme vlažné mlieko. Zamiesime a necháme vykysnúť. Ľahko premiesime, nakrájame na rovnaké kúsky a vyvaľkáme valčeky dlhé asi 20 cm. Z nich vytvarujeme judáše, ktoré majú v hornej časti tvar srdca a v dolnej tvar nepreložených praclíkov. Na pomastenom plechu necháme nakysnúť a natrieme rozšľahaným vajcom. Pečieme do zlatista. Judáše podávame pokvapkané medom a rozpusteným maslom, a to tesne pred konzumovaním.
Vaječný koňak
Povaríme pol litra mlieka, 13 dkg cukru s vanilkou a vychladíme. Zmiešame, zmixujeme 4 žĺtka a 15 dkg práškového cukru do penista. Potom zašľaháme mlieko, zohrejeme na bod varu, ale nesmie sa variť. Necháme vychladnúť, precedíme, pridáme 1/8 čistého liehu a 1/8 rumu. Premiešame. Koňak je hustý, preto je lepšie uskladniť ho v ozdobnej fľaši so širším hrdlom, aby ľahšie vytekal.
Autor: eb