Z veľkonočnej kuchyne

Ľahký vajíčkový šalát

Nadrobno pokrájame cibuľku (možno nahradiť pórom) a kyslé uhorky, pridáme mrkvu, hrášok, citrónovú kôru, šťavu z pol citróna, soľ, podľa chuti koreniny, horčicu. Potom pridáme na tvrdo uvarené olúpané a nakrájané vajcia, zľahka vmiešame biely jogurt. Šalát podávame vychladený, posypaný nadrobno nakrájanou pažítkou k šunke, alebo ho upravíme ako súčasť studenej misy.

Syrovo-orechová roláda

Dva smotanové syry vymiešame do penista so 70 g masla. Pridáme 50 g mletých orechov, dve lyžice strúhaného chrenu, soľ, podľa chuti korenie a kápiu. Plátky syra eidam asi 200 g úhľadne naukladáme na alobal, natrieme pripravenou plnkou, zľahka zavinieme a dáme stuhnúť do chladničky. Pred podávaním roládu šikmo nakrájame a ozdobíme.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Vajko-zajko

Vajcia uvaríme natvrdo a hneď ochladíme, aby sa ľahšie lúpali. Spodok zrežeme tak, aby vajce pevne stálo, alebo na polovice, podľa toho, či bude viac ležiacich alebo stojacich zajkov. Z plátka šunky alebo salámy vykrojíme tvar zajačích uší, ktoré pomocou ostrejšieho noža nasadíme do časti vajíčka. Namiesto očí vtlačíme do vajíčka čierne alebo celé korenie či klinčeky, horčicou namaľujeme fúzy, vzadu chvost a do nakrojeného pyšteka vložíme zajkovi pažítku. Vajko-zajko poteší najmä deti na mise medzi zemiakovým šalátom ozdobeným kvietkami, povykrajovanými malými formičkami na pečivo z plátkov uvarenej cvikly. Dobre vyzerá i na kopčekoch vajcového šalátu navŕšeného na umytých listoch hlávkového šalátu.

Veľkonočná plnka s údeným

SkryťVypnúť reklamu

Na kocky nakrájame 5 žemlí a namočíme do mlieka tak, aby sa úplne nerozmočili. Vyžmýkame a pridáme k nim 30 dkg na jemno nakrájaného údeného mäsa, 4 dobre ušľahané vajcia, koreniny, petržlenovú vňať, citrónovú kôru, ak je zmes riedka, 2-3 lyžice hladkej múky. Pekáč vytrieme masťou, vysypeme strúhankou a zmes, pokrytú na povrchu do tvaru kvietka naukladanými plátkami údenej slaniny, upečieme do ružova. Podávame teplé i studené ako prílohu k šunke s cviklou a chrenom.

Šarišský chriň

Cviklu uvaríme v tlakovom hrnci (ušetríme plyn či elektrinu). Vychladnutú očistíme a nastrúhame na čo najjemnejšie. Pridáme soľ, cukor, mletú rascu, korenie, na jemno nastrúhaný chren a ocot. Premiešame a necháme aspoň 1-2 dni odstáť na chladnom mieste. Chutí k šunke i klobásam.

SkryťVypnúť reklamu

Moravské judáše

Kilogram zohriatej múky zarobíme kváskom so 4 dkg droždia, pridáme 12 dkg rozpusteného masla, 10 dkg cukru (časť vanilkového), 1 lyžičku soli, citrónovú kôru. Ak je cesto prihusté, prilejeme vlažné mlieko. Zamiesime a necháme vykysnúť. Ľahko premiesime, nakrájame na rovnaké kúsky a vyvaľkáme valčeky dlhé asi 20 cm. Z nich vytvarujeme judáše, ktoré majú v hornej časti tvar srdca a v dolnej tvar nepreložených praclíkov. Na pomastenom plechu necháme nakysnúť a natrieme rozšľahaným vajcom. Pečieme do zlatista. Judáše podávame pokvapkané medom a rozpusteným maslom, a to tesne pred konzumovaním.

Vaječný koňak

Povaríme pol litra mlieka, 13 dkg cukru s vanilkou a vychladíme. Zmiešame, zmixujeme 4 žĺtka a 15 dkg práškového cukru do penista. Potom zašľaháme mlieko, zohrejeme na bod varu, ale nesmie sa variť. Necháme vychladnúť, precedíme, pridáme 1/8 čistého liehu a 1/8 rumu. Premiešame. Koňak je hustý, preto je lepšie uskladniť ho v ozdobnej fľaši so širším hrdlom, aby ľahšie vytekal.

SkryťVypnúť reklamu

Autor: eb

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 587
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 309
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 712
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 121
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 339
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 908
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 868
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 390
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu