ktoré včera vystriedal svieži jarný dáždik, po ktorom sa všetko konečne zelenalo a rozkvitlo. Pretože počas celého týždňa trvá až do raňajok na Veľkonočnú nedeľu pôst bez mäsa, bylinkárky radia využiť výskyt prvých bylín na očistu organizmu. Vhodné sú najmä mladé žihľavy, ktoré možno pripravovať na spôsob špenátu. Príjemný je i žihľavový nápoj. Keď dobre umytú žihľavu necháme aspoň 12 hodín namočenú v studenej vode, precedenú ju potom po dúškoch pijeme. Vynikajúce sú aj mladé púpavové listy - ich horkastá chuť nie je chybou a najvhodnejšie je upraviť ich ako šalát s citrónom či jogurtom. Pri súčasnej vlne chrípky komplikovanej zápalmi horných dýchacích ciest bylinkárky radia rýchlo nasušiť podbeľové listy a kvet na čaj proti kašľu.
Autor: eb