ke a francúzske zimné strediská okamžite zareagovali na zvýšený počet záujemcov o lyžovačku z východnej a strednej Európy. Začali bojovať o slovenského, českého, maďarského, ruského či poľského turistu-lyžiara.
Kompetentných ľudí zo slovenských cestoviek a médií oslovili prvýkrát tohto roku aj marketingoví experti z alpského regiónu Portes du Soleil na švajčiarsko-francúzskej hranici. Ponúkajú slovenskému lyžiarovi maličkosť: 650 kilometrov lyžiarskych svahov a 220 vlekov a lanoviek - k tomu lyžovačku na perfektne upravených tratiach s výhľadom na Mont Blanc.
Švajčiarsko-francúzsky areál je však pre našinca zážitkom nielen pre svoje nekonečné lyžiarske svahy, dokonalé služby rozmaznávajúce turistu, a gýčovú alpskú scenériu. Švajčiari a Francúzi sú pre nás inšpirujúci aj v inom - v spolupráci. U nás už zopár rokov hovoríme o euroregiónoch, o nadhraničnej spolupráci, ale turista napríklad v Tatrách musí stále vnímať, že sú dvoje Tatry - slovenské a poľské. Príbeh regiónu Portes du Soleil je o snahe nedeliť Alpy na dve rôzne krajiny.
Turistický boom v Portes du Soleil, kam sa dá, povedzme zo Ženevy, dostať autobusom či vlakom za hodinku-dve, bol v sedemdesiatych rokoch. Obce z francúzskej i švajčiarskej strany sa dohodli, že ho budú prežívať a využívať spoločne. Stavali sa vleky, turistické chaty, hotely, fitnescentrá, bazény... Začala sa pripravovať spoločná prezentácia regiónu Portes du Soleil. Lyžiarovi ponúkli úžasnú vec: kúpi si tzv. ski-pas a môže lyžovať nerozmýšľajúc o tom, či práve krúži po švajčiarskom alebo francúzskom svahu. Počítačový systém SKI DATA celú vec ešte zjednodušil, pretože lyžiar jednoducho zasunie svoj ski-pas do prístroja, ktorý ho pustí na vlek či sedačku, ktorú si vybral, a zároveň zaznamená, koľko lyžiarov ten-ktorý vlek využilo. Na základe tohto sčítania sa potom delí zisk z predaja ski-pasov medzi jednotlivých prevádzkovateľov vlekov. (Ročne sa predá milión ski-pasov priemerne na šesť dní.) Lyžiar vôbec nevníma, na koho území sa práve nachádza - ak sa mu trebárs nechce študovať orientačné tabule. Ak má chuť na dobré víno, čaj či obed a dá si ho v reštaurácii či hoteli na svahu, taktiež ho nemusí trápiť, či zablúdil do švajčiarskeho alebo francúzskeho zariadenia. Čašník si rýchlo preráta kurz a zinkasuje v tej mene, ktorú má turista pri sebe.
Portes du Soleil je údajne najväčšie medzinárodné lyžiarske stredisko na svete. To znamená stredisko, ktoré vybudovali spoločne obce dvoch štátov. Obyvatelia pohraničia pod alpskými vrchmi nečakali na medzivládne dohody a iniciatívu zhora, ale dohodli sa medzi sebou. Spoločný jazyk - francúzština - im celú vec ešte uľahčil. Pre našinca je zvláštny pohľad na švajčiarskeho riaditeľa marketingu, ktorý rovnako vášnivo ponúka francúzske i švajčiarske centrá zdôrazňujúc, že napríklad švajčiarske Champéry je tradičné stredisko s typickou alpskou architektúrou, francúzsky Avoriaz avantgardné s modernými drevenými činžiakmi, pokojný švajčiarsky Morgins vhodný pre rodiny s deťmi a podobne.
Pre slovenského turistu zvyknutého na Tatry je miernym šokom, keď sa ubytuje, povedzme, v švajčiarskom Champéry s tisíckou obyvateľov, a nielenže má na výber skvelé hotely, reštaurácie, bary, diskotéky, ale aj fitnescentrum. Môže si tu vybrať medzi krytým bazénom, klziskom či štvordráhovou curlingovou dráhou. Všetky potrebné pomôcky, ako korčule či špeciálna curlingová obuv, sú k dispozícii. A po dobrom športe aj príjemná reštaurácia. Pre turistu, čo neobľubuje moderné výdobytky turizmu, ako sú fitnescentrá, ponúknu Švajčiari tradičnú horskú chatu s miestnou špecialitou - fondue, bradatého pastiera, ponúkajúceho vlastnoručne vyrobené syry, a cestu domov na lyžiach s horiacimi fakľami v ruke. (Pastier sa však dohovorí s vami aj po anglicky.) Netvária sa pri tom, že ponúkajú siedmy div sveta, ale bežný štandard. Iste, ceny sú vyššie ako na Krížnej či na Hrebienku. Ale dnes je aj na Slovensku viac ľudí, ktorí si tento "švajčiarsky štandard" môžu dovoliť. Možno je to dobre, aj slovenskí podnikatelia v cestovnom ruchu si totiž po tejto zime, keď nemohli ponúknuť ani sneh, ani dobré služby či rozptýlenie, musia uvedomiť, že vo Švajčiaroch, Rakúšanoch či Talianoch už majú konkurenciu.
Autor: EVA BEEROVÁ