BRATISLAVA (SITA) - Cukrovarnícky spolok, združenie zastrešujúce cukrovary na Slovensku, podporuje zavedenie prísnejšieho trhového režimu na cukor. Predstavitelia spolku už predostreli svoj návrh možnej podoby regulácie Ministerstvu pôdohospodárstva SR. Návrh vo veľmi zhutnenej podobe zhŕňa podmienky obchodovania s cukrom v Európskej únii (EÚ). V rozhovore pre agentúru SITA to povedal výkonný riaditeľ Cukrovarníckeho spolku Robert Straka.
"V Európe je cukor prioritne chránenou komoditou," hovorí R. Straka. "Výroba cukru v EÚ funguje na princípe kvót. Každý štát má určené tri druhy kvót. Kvóta A je odvodená od vnútornej spotreby cukru a predáva sa za pevne stanovenú cenu. Z tejto cukrovarníci odvádzajú určitú čiastku do spoločného fondu, z ktorého sa potom subvencuje vývoz v rámci kvóty B. Kvóta B teda určuje množstvo cukru, ktoré sa môže vyviezť z daného štátu za svetové ceny, pričom rozdiel medzi svetovou cenou a vnútornou cenou na trhu EÚ sa uhrádza práve zo spoločného fondu. Čo sa vyrobí navyše, teda kvóta C, to musí výrobca umiestniť na svetové trhy mimo EÚ, pričom cenový rozdiel si musí kompenzovať z vlastných zdrojov. Celý systém funguje tak, že nie je potrebný žiaden príspevok z Bruselu."
Vzhľadom na liberalizáciu je slovenský trh s cukrom vystavený tvrdému konkurenčnému boju. Jedinou ochranou slovenského trhu cukru sú clá, tie sú ale podľa R. Straku dostatočné. Dôležitú úlohu zohráva existencia colnej únie medzi Slovenskom a Českom, keďže v minulosti sa v rámci federácie ročne presúvalo z Česka rádovo 20 - 60 tis. ton cukru.