TURECKÁ (TASR) - Do fínskeho Laponska odišli koncom minulého týždňa so svojimi psími záprahmi dvaja poprední slovenskí mašéri Marcel Styk z Banskej Bystrice a Marcel Petrík z Jalnej v okrese Žiar nad Hronom. Ich cesta za polárny kruh je jednou z akcií na podporu majstrovstiev sveta vo varení a jedení bryndzových halušiek, ktoré sa pravidelne konajú v Tureckej neďaleko Banskej Bystrice. Tohto roku sa uskutočnia od 29. do 31. mája. Mašéri so svojimi záprahmi prejdú od polárneho Rovaliemi cez jazero Inari, ktoré je pre Laponcov posvätným miestom, až k 70. rovnobežke v Nórsku. Ich úlohou je okrem iného predstaviť a propagovať aj medzi inými mašérmi z viacerých krajín, ktorí sa zúčastňujú na tejto výprave, našu špecialitu - bryndzové halušky. Robiť ich nebudú zo zemiakov a múky, ale zobrali si dostatočnú zásobu slovenských halušiek v prášku vyrobených firmou Nestlé Food Prievidza. Ich príprava pri predpokladaných až 30-stupňových mrazoch bude veľmi náročná. V severských podmienkach otestujú dva druhy bryndze. Klasickú, vyrobenú v Ružomberskej bryndziarni Peter Makovický, a bryndzovú nátierku z firmy NIKA Považská Bystrica. V rezerve majú aj syr Kaškaval z Poľnohospodárskeho družstva Hron Slovenská Ľupča. Trasa psích záprahov severskými krajinami je dlhá okolo 500 km. Na Slovensko by sa naši mašéri aj záprahy mali vrátiť koncom marca.